Konkursförvaltarna står inför en högkonjunktur

Krisekonomi ,
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Jessica Gow/TT
Finansminister Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson har ju som alla fått hört otaliga gånger i intervjuer samlat i ladorna. Hon har nu annonserat ett likviditetsstöd till alla företagare via skattekontot där man kan ansöka om betalningsfrihet i upp till tre månader. Det hon inte meddelat är att dessa eventuella anstånd skall ränteberäknas med inte mindre än 6,6 procent på årsbasis. Detta innebär således en ränta som överstiger bankernas normala ränta för närvarande, skriver Börje Hofvander i Hässleholm.

Med tanke på så många andra miljarder som nu utgår i olika stöd borde regeringen ompröva att ränteberäkna dessa anstånd. Det kan bli mycket avgörande för många mindre företag.

Riksbanken erbjöd bankerna ett likviditetstöd på 500 miljarder där dessa medel skulle kunna lånas ut under två år med noll i ränta. Nu har det visat sig att detta bara omfattar storbankerna. Sparbanksrörelsens kunder, som oftast är enmansföretag eller andra mindre företag, är därför utestängda från denna möjlighet. Detta är katastrofalt och Riksbanken borde snarast återkomma med ett nytt likviditetstillskott som riktas till småföretagarna och kunder utanför storbankerna.

Om inte regeringen ändrar och eller vid tager ytterligare åtgärder väntar snart en mycket allvarlig kris och oerhört många utslagna företag.

Den enda vinnaren i denna kris som jag ser det är landets konkursförvaltare som står inför en enorm högkonjunktur.

Börje Hofvander

Hässleholm

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.