”Köp inte ägg från burhöns”

Debatt • Publicerad 14 april 2014
En glad påsk utan ägg från burhönor, skriver debattskribenten Henrik Scheutz.
En glad påsk utan ägg från burhönor, skriver debattskribenten Henrik Scheutz.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Nu under påsken äts åtskilliga ägg, varav en stor del kommer från burhönor. I Sverige hålls cirka 6,5 miljoner hönor inspärrade i äggfabriker. Av dessa är drygt två miljoner instängda i bur.

De numera tillåtna burarna är så kallat modifierade burar som innehåller sandbad, rede och sittpinne. Dessa är dock inte mycket bättre än de gamla. De flesta hönor som inte lever i burar vistas inomhus i stora stallar, vilket inte heller är någon bra miljö. Man får ha högst nio hönor per kvadratmeter i så kallat envåningssystem för ”frigående höns”. Hönor är sociala djur med stort behov av rörelse, sällskap och samspel med andra individer. De har också ett stort behov av att söka föda.

Det är viktigt att hönor har stort utrymme för att röra sig, söka föda och för att kunna gå undan från gruppen för att få lugn och ro. 94 procent av hönorna inom äggindustrin får aldrig vara utomhus.

De som får vara ute, på sommaren, är de som finns inom den ekologiska produktionen. En höna är lönsam i äggindustrin under ungefär 1,5 år. Efter det dödas hon.

Bidra inte till detta djurplågeri – köp inte ägg från burhönor. Ska man ha ägg bör man köpa från en mindre gård där hönsen kan gå ute eller ekologiska ägg i affärer. Dessutom klarar man sig utmärkt utan ägg.

Glad Påsk utan ägg från burhönor!

Lina Campbell
Henrik Scheutz, Medlem i Djurens Rätt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.