1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Köttdebatten i Östra Göinge – förnuft eller funktionell dumhet?

I en redaktionell artikel i Kristianstadsbladet den 30 januari skriver Carl-Johan Liljedahl om debatten om kött och att föräldrarna inte kan kräva att kommunen köper in svenska livsmedel i skolan. Det är ju i och för sig rätt. Men vi har väldigt svårt att se trovärdigheten i en organisation som ställer krav på svensk lag ska följas när man upphandlar andra varor och tjänster men inte när det kommer till livsmedel. Då går det bra med antibiotikastinn importmat, skriver företrädare för LRFs kommungrupper i Östra Göinge och Osby.
En svensk klassiker, högrev med pepparrotssås.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Upphandlingen i Östra Göinge uppvisar symptom på professor Mats Alvessons teori om funktionell dumhet. ”Man gör allt rätt, rör sig inom en avgränsad ”det ska se bra ut-sfär” och undgår frågor kring vad som är meningsfullt och förnuftigt. Hellre göra formellt än sakligt rätt.”

https://youtu.be/zhzfXwLtvkg
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns många goda anledningar och möjligheter att köpa in svenska livsmedel. Vi har idag en nationell livsmedelsstrategi som syftar till att öka produktionen och ge förutsättningar åt långsiktig livsmedelsförsörjning. Sysselsättning på landsbygden är också viktigt för att hela landet ska leva.

quote
Genom att ställa tuffa krav på upphandling av livsmedel och föra dialog med lokala producenter kan kommunen få bättre kött och mer köttråvara för priset.

Offentliga aktörer kan idag ställa krav på att besöka gården där maten produceras i upphandlingsavtalet. Det har man gjort i Marks kommun i Västergötland för att barnen ska få chansen att lära sig om var maten de äter kommer ifrån. Genom att ställa tuffa krav på upphandling av livsmedel och föra dialog med lokala producenter kan kommunen få bättre kött och mer köttråvara för priset. När maten är god minskar även matsvinnet.

Just nu är Upphandlingsmyndigheten igång med att ta fram ett förslag där offentliga upphandlare kan hänvisa till svensk lagstiftning. Förhoppningsvis kan detta hjälpa kommuner som Östra Göinge att upphandla bra svensk och närproducerad mat.

Östra Göinges måltidsstrategi säger att ”Genom att göra medvetna val av livsmedel och arbetssätt kan man undvika att de offentliga måltiderna belastar miljön i onödan. Med höga krav på råvaror och en positiv inställning till lokal och regional mat- och livsmedelsproduktion förstärks drivkraften för lokal utveckling och tillväxt inom dessa näringar.”

Hur tänkte tjänstemännen här?

Mats Persson

ordförande, LRFs kommungrupp i Östra Göinge

Anders Edbro

ledamot, LRFs kommungrupp i Osby

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Kristianstad

Fenix Parks ägare hotar med domstolsprocess

Den Facebookgrupp som startats av tidigare års lägerledare ska omedelbart stängas ner, kräver ridanläggningens ägare.