Annons

Kristallnatten 1938 får vi aldrig glömma

I dag minns vi Kristallnatten eller novemberpogromen som ägde rum i Tyskland och Österrike 1938. Hundratals judar mördades, 30 000 skickades till koncentrationsläger, judiska affärer och hem förstördes och synagogor brändes. Novemberpogromen var på flera sätt upptakten till Förintelsen där sex miljoner judar dödades i gaskamrar, genom svält och umbäranden. Dessutom mördades romer, homosexuella, kommunister, och funktionshindrade av nazisterna.
Öppenhet • Publicerad 9 november 2019
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dagen efter. Judiska affärsinnehavare sopar trottoaren ren från glas.
Dagen efter. Judiska affärsinnehavare sopar trottoaren ren från glas.Foto: SCANPIX

Dessa brott får aldrig glömmas och den antisemitism som möter oss idag i världen, i Europa och i Sverige måste på alla sätt motverkas, genom upplysning och kunskap, genom polisiära insatser och genom starkt tryck från hela samhället.

I Kristianstad finns sedan 2013 nätverket Kristianstad för alla! För öppenhet, tolerans och mångfald och mot främlingsfientlighet och rasism. I nätverket ingår 27 föreningar och organisationer (idrottsföreningar, kulturföreningar, humanitära organisationer och miljöorganisationer, studieförbund, kyrkor, ABK med flera). Varje år sedan nätverkets bildande har vi genom föreläsningar och på andra sätt uppmärksammat novemberpogromen.

Annons

Kristianstad är idag en mångkulturell kommun som ska vara stolta över alla de nationaliteter, religioner och kulturer som bor och verkar här. Nätverket med alla föreningarna vill verka för öppenhet och gemenskap bland alla människor som bor här och motverka alla former av främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Propaganda och falska nyheter användes av nazisterna på 30-talet och var en stor del i deras framväxt. Vi ser liknande mönster i Sverige idag från de mörkblå grupper som vill skada vår demokrati.

Nästa lördag den 16 november arrangerar Regionmuseet tillsammans med nätverket, ett panelsamtal på temat Fake news – demokrati och medier. Debatten modereras av Lisa Bjurwald, journalist och chef för Opinion & påverkan hos Teskedsorden. Medverkande är Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson, riksdagspolitikern Anna Wallentheim och Kristianstadsbladets chefredaktör Jörgen Svensson.

För nätverket Kristianstad för alla!

Jan Lindelöf

FN-föreningen

Anna Ferrington

Sensus studieförbund

Ulf-Peter Honoré

ABF Skåne Nordost

Annons
Annons
Annons
Annons