Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristianstad kunde ha bevarat sin unika charm

"För att bygga den attraktiva staden krävs mångas kunskap och från ord till handling var budskapet på inspirationsmötet som kommunen anordnade i kulturkvarteret under temat "Samhällsbyggarverkstad".
Galleria Boulevard
Galleria Boulevard
Foto: Tom Wall
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inbjudna arkitekter skulle inspirera med sina erfarenheter och vi var en blandad mix av medborgare, kommunanställda politiker med flera som lyssnade på de inbjudna föreläsarna.

Först ut var modernisten Johan Oscarson från Elding Oscarsons arkitektkontor som delade med sig av sina kontroversiella och uppmärksammade projekt såsom "lådan i Landskrona", ett kubistiskt experimenthus insprängt bland de gamla gatuhusen på den pittoreska Gamla Kyrkogatan, Skissernas museum i Lund klätt av cortenstål, det extrema glashuset "Mölle by the sea" mitt i den klassiska sommaridyllen och centralstationen i Lund bland annat.

I skarp kontrast till dessa många gånger kontroversiella projekt får vi lyssna till arkitekt Bengt Hellborg som med sina retroperspektiv mot framtiden visar exempel på hur man kan bygga framtidens hus med gammaldags charm för att vårda kulturarvet i våra gamla städer.

Bengt Hellborg är en av medlemmarna i den snabbt växande föreningen Arkitekturupproret som verkar för nybyggnation enligt klassisk arkitekturtradition, förbättrad områdesplanering och ett stärkt skydd för befintliga kulturvärden.

Föreningen som nu har över 30 000 medlemmar arbetar för att skapa debatt och ifrågasätta dagens dysfunktionella nymodernism som är på väg att radera ut värdefulla stadsmiljöer med kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Utanför dörrarna intill konserthuset där mötet hölls visar den uppförda Gallerian som avskärmar Östra Boulevarden ett skräckexempel på hur ej genomtänkta projekt kan förändra och förstöra stadsbilden i en kulturhistorisk annars välbevarad renässansstad som ritades och anlades redan på 1600 talet.

Om man lyssnat till de röster som kritiserade bygget redan då för anpassad nybyggnad hade Kristianstad bevarat sin unika stadsbild och charm för framtida generationer.

Många av dagens projekt planeras tvärs mot allmänhetens önskemål för att sticka ut som ett gitarrsolo under en Verdiopera men det är kanske inte det vi önskar.

Kenneth Andersson