1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kristianstad och Bromölla har slutat tänka framåt

Kristianstad och Bromölla kommuner faller som miljökommuner. Nyss föll Kristianstads kommun från en hyfsad 35:e plats till en dyster 81:a plats som miljökommun. Bromölla kommun, som länge haft en låg miljöprofil faller från 230:e plats till plats 252, av 290 kommuner, sämst i Skåne, tyvärr utan att svara på de flesta av frågorna. Det är inte bara illa, det är ett tecken i tiden att båda kommunerna slutat tänka framåt, skriver Rune Stenholm Jacobsen, Naturskyddsföreningen.
Kristianstad är känsligt för översvämningar.
Foto: Bosse Nilsson

I en tid där alla har förstått att vi måste nå ett hållbart samhälle, håller våra lokala beslutsfattare på att kasta vår framtid överbord.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Enkätsvaren berättar att Kristianstad inte har formulerat en strategi för att bedriva ett arbete med Agenda 2030. Det har hälften av Sveriges kommuner. Man har inte heller ”inkluderat klimatpåverkan som underlag i kommunens budgetprocess” som 65 kommuner gör idag. Kristianstad har påbörjat arbetet med klimatanpassning för till exempel översvämningar och påbörjat arbetet med koldioxidbudget. Detta är viktiga verktyg som vi välkomnar färdigställandet av.

quote
Miljö och klimat måste högst upp på agendan. Det finns inte tid för bromsklotsar i klimatomställningen och det finns inte utrymme för ohållbart business-as-usual-tänk.

Kristianstads kommun har tagit beslut om att exploatera skyddsvärd natur. Man har ingen kemikalieplan, inget återbruksfokus och inget systematiskt arbete för att förhindra nedskräpning av vatten. Detta är åtgärder som finns i många andra kommuner. Även i Håll Sverige Rents kommunindex, faller Kristianstad med ett brak. 21 av Skånes 33 kommuner har nu högre ranking. Bromölla ligger fjärde sist i Skåne.

Miljö och klimat måste högst upp på agendan. Det finns inte tid för bromsklotsar i klimatomställningen och det finns inte utrymme för ohållbart business-as-usual-tänk. Det är 2020, supermiljöåret, då vändningen ska ske och de stora problemen i världen ska börja lösas, likaså i kommunerna. Hela vår framtid står på spel, så det är dags att kavla upp ärmarna.

Rune Stenholm Jakobsen

för Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Sport

Åhus tränare: ”Vi mötte ett lag med många kvicka spelare”

En premiärförlust som trots allt lovar gott.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.

Kristianstad

Fenix Parks ägare hotar med domstolsprocess

Den Facebookgrupp som startats av tidigare års lägerledare ska omedelbart stängas ner, kräver ridanläggningens ägare.