Kristianstad på rätt väg med stjärnstatus!

Äldrevård Artikeln publicerades
Maria Bergström, verksamhetschef på Tätörtsvägen.
Foto: Peter Åklundh
Maria Bergström, verksamhetschef på Tätörtsvägen.

Efter de många svårartade skandalerna, inom äldreomsorg –och demensboenden under ett antal år, inom Kristianstads Kommun, känns det glädjande och upplyftande att läsa artikeln i Kristianstadsbladet ”Boende har blivit stjärnmärkt” (5/6).

Med det senaste tillskottet, inom äldre -och demensboende, ”Tätörtsvägen” i Åhus, visar Kristianstads kommun ”framfötterna” med delvis nytänkande inom demensvårdens område, samt att det är möjligt att vara ett föredöme genom att åstadkomma ett sådant förnämligt demensboende i en mycket svår sektor inom äldreomsorgen. En omsorg, som har krackelerat i många kommuner i landet, och gett nattsvarta rubriker, såväl inom –som utomlands. Sedan många år har Åhus haft tillgång till ett mycket uppskattat demensboende ”Lanternan”, som premierats för att de haft förste och andra placering bland Sveriges demensboenden, detta på grund av utsökt skötsel, bra utbildad personal med empati, samt kost och omsorg i toppklass. Ett epitet, som låter de anhöriga känna tillförsikt och trygghet för deras närstående. Det är en verklig tillgång i en tid då våra svagaste medborgare många gångar ses över huvudet, av politiker och andra beslutsfattare, som en oönskad belastning på den kommunala budgeten.

Verksamhetschefen på boendet ”Tätörtsvägen”, Maria Bergström, berättar att man kvalitetssäkrat demensvården. Mycket berömvärd för det är självklart det krävs välutbildade medarbetare inom alla kategorier av vård och omsorg, såväl som inom alla andra yrkesgrupper i samhället, om vården och omsorgen skall vara värd namnet. Det kan synes märkligt detta skulle vara en nyhet för våra förtroendevalda, när man inom vår kommunen haft mycket fina boenden under många år, som jag åtskilliga gångar har rekommenderat våra förtroendevalda att kopiera, för den goda kvalité och omsorg vi har på dessa hem.

Detta när de fruktansvärda och frånstötande misshandels –och bestraffningsskandalerna har upptäckts på våra äldreboende, ofta först efter många månaders misshandel, mot våra allra svagaste. Vi får hoppas tidigare års skandaler icke skall upprepas. Att endast personal med god utbildning och empati blir medarbetare inom vård och omsorg. Jag vill gratulera våra förtroendevalda inom kommunen till nytänkande och till ett föredömligt agerande för de svagaste av våra kommunmedlemmar.

Svend E. Pedersen

Åhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.