Kristianstad ska få 257 traineeplatser

Regeringen har misslyckats med att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Socialdemokraterna vill investera 2,8 miljarder kronor i 20 000 traineejobb i omsorgen för äldre och funktionshindrade i Sverige, skriver Magdalena Andersson (S).
Debatt • Publicerad 12 augusti 2014
Traineejobben ger unga möjlighet att arbeta i omsorgen under ett år och samtidigt utbilda sig till undersköterska, skriver debattskribenten.
Traineejobben ger unga möjlighet att arbeta i omsorgen under ett år och samtidigt utbilda sig till undersköterska, skriver debattskribenten.Foto: Foto: LEIF R JANSSON / TT

Antalet anställda och deras kompetens är avgörande för kvaliteten i välfärden. I dag upplever många som arbetar i äldreomsorgen att det är ett pressat arbete där tiden ofta inte räcker till. Problemet riskerar att bli större det närmaste decenniet. De allra äldsta blir allt fler. Samtidigt kommer ovanligt stora pensionsavgångar bland de som arbetar i äldreomsorgen nu. Inte minst blir det brist på utbildade undersköterskor, som gör ett mycket viktigt arbete.

Samtidigt är ungdomsarbetslösheten hög, både ur ett historiskt perspektiv och jämfört med andra länder. Vi vet att ungdomar som blir arbetslösa direkt efter gymnasiet löper större risk att vara arbetslösa under de följande tio åren.

Därför vill vi införa en 90-dagarsgaranti. Den som är ung och utan arbete ska senast efter 90 dagar erbjudas ett riktigt jobb, en utbildning som leder till jobb eller en kombination av utbildning och praktik. Nu tar vi det förslaget vidare.

Vi vill investera 2,8 miljarder kronor i 20 000 traineejobb i omsorgen för äldre och funktionshindrade i Sverige. För Kristianstad skulle det innebära 257 tjänster, och 3 000 i hela Skåne. Traineejobben ger unga möjlighet att arbeta i omsorgen under ett år och samtidigt utbilda sig till undersköterska.

Förutom att ungdomar får en möjlighet till jobb, arbetslivserfarenhet och utbildning inom ett bristyrke, får kommunerna förutsättningar att stärka bemanningen och höja kvaliteten inom äldreomsorgen. Det tryggar också den framtida kompetensförsörjningen i välfärden.

Vårt förslag motverkar arbetslösheten även för andra än ungdomar. 140 000 personer mellan 45 och 66 år – de allra flesta kvinnor – har gått ner i arbetstid eller sagt upp sig för att ta hand om en anhörig. Med höjd kvalitet och ökad trygghet i äldreomsorgen hoppas vi att färre ska känna sig tvingade till det.

Regeringen har misslyckats med att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Istället för att prioritera insatser som ger unga den kompetens de behöver på dagens arbetsmarknad har regeringen sänkt skatten med 134 miljarder kronor. Nu diskuterar de när nästa skattesänkning ska ske. Några säger 2016, andra redan 2015. Samtidigt försvarar de sina mest ineffektiva skattesänkningar med näbbar och klor.

Vi gör ett annat val. Vi ger jobb åt unga, samtidigt som vi ger våra äldre en bättre omsorg. Så kan vi skapa ett bättre Sverige, för alla.

Tor Gasslander
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.