Annons

Kunden som är ansvarig för att uppdatera om något ändras

Svar till ”Pensionär” och insändaren ”Vem har ansvaret för att jag inte fått mitt elstöd”.
Elstöd • Publicerad 12 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vid en förändring, till exempel vid flytt eller om man går i pension, är det kundens ansvar att anmäla detta till elbolaget.
Vid en förändring, till exempel vid flytt eller om man går i pension, är det kundens ansvar att anmäla detta till elbolaget.Foto: Janerik Henriksson/TT

På Eon har vi förstås stor förståelse för den frustration som uppstår om man tvingas till flera månaders extra väntan på sitt elstöd för att man i vårt system är bokförd som företagare istället som privatkund.

”För enskilda firmor har vi dock inte möjlighet att kontrollera om avtalet ingåtts som konsumentavtal eller som näringsavtal, då det är samma person som företräder båda.”

Enligt elmarknadens regler är det emellertid kunden själv som är ansvarig för att uppdatera sitt elbolag om de förändringar som sker för kunden, till exempel vid flytt eller om man går i pension, så att vi kan säkerställa att det är rätt avtalspart som ingått avtalet. Vi gör vissa kontroller för att säkerställa att våra så kallade näringsavtal är knutna till ett företag, en så kallad juridisk person – och att våra konsumentavtal är knutna till en privatperson.

Annons

För enskilda firmor har vi dock inte möjlighet att kontrollera om avtalet ingåtts som konsumentavtal eller som näringsavtal, då det är samma person som företräder båda. Den informationen måste vi få direkt från kunden själv.

Patric Elmén, presschef Eon

Annons
Annons
Annons
Annons