Annons

Lagen är rätt – men bedömningen är inte rättvis

De flesta vill att saker och ting skall vara rättvist, och att alla skall behandlas lika, att lagar och regler skyddar alla så det du har rätt till, också är min rätt. Allas lika rätt och värde.
Utbildning • Publicerad 30 juni 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu, istället för att få gå på skolan, får hon och hennes föräldrar ägna sig åt att överklaga till Förvaltningsrätten, skriver debattörerna.
Nu, istället för att få gå på skolan, får hon och hennes föräldrar ägna sig åt att överklaga till Förvaltningsrätten, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT

Så är det inte. För en ung kvinna på 19 år som vill gå på en folkhögskola, flytta hemifrån light, prova sina vingar och lära sig kul saker, får inte det för handläggarna i kommunen hon bor. Varför? Ja det är frågan. Den möjliga deltagaren på folkhögskolan har Downs syndrom, och behöver stöd – boendestöd – och det skall hemkommunen stå för. Enligt Socialtjänstlagen har hon rätt till det stödet och de flesta kommuner bedömer att deras medborgare med särskilda behov får det stödet på den ort de önskar, men inte alla kommuner.

Första tanken är att kommunen som nekar gör det för att spara pengar, men nej, de sparar inget, den unga kvinnan kommer att få boendestöd och daglig verksamhet, men inte där hon själv vill och inte på det sätt hon själv önskar. Lagen är rättvis men inte vissa kommuners bedömningar. Alla får inte samma chanser i livet, en del råkar bo i ”rätt” kommun, andra i ”fel” kommun.

Annons

Det här vill vi på Riksförbundet FUB och Furuboda folkhögskola, ändra på. Alla som önskar ska få prova sina vingar där de känner att de vill utvecklas och lära sig nytt, inte att hemkommunen stoppar en ung kvinnas önskan att få leva sitt liv.

”Om hon får rätt, det är alltid svårt att säga innan, men det finns flera domar tidigare där personen som önskat boendestöd utanför hemkommunen fått rätt.”

Den unga kvinnan bor i Hässleholms kommun, det var på Furuboda folkhögskola hon ville bo på internat. Nu, istället för att få gå på skolan, får hon och hennes föräldrar ägna sig åt att överklaga till Förvaltningsrätten. Om hon får rätt, det är alltid svårt att säga innan, men det finns flera domar tidigare där personen som önskat boendestöd utanför hemkommunen fått rätt. Men de har att kämpa mot en kommun med allt vad det innebär.

I FN konventionen om de mänskliga rättigheterna står det i Artikel 7: Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. I del av Artikel 26 står det: Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga. Tjejen i fråga skulle väl klara av utbildningen på Furuboda folkhögskola hon önskar gå.

Ingen människa i Sverige, med eller utan funktionsnedsättning, ska behöva kämpa mot en kommun när lagen och FN konventionen om de mänskliga rättigheterna är tydliga. När det Globala målet nummer 4 i Agenda 2030 säger; God utbildning till alla. Hässleholms kommun verkar ha missat det.

För att skapa delaktighet och utbildning för alla, oavsett förutsättning för alla unga vuxna i Sverige behöver tre krav uppfyllas;

• Alla kommuner behöver bedöma lagen lika.

• Lagen och förordningar behöver följas i både teori och praktik.

• Unga vuxna i Sverige ska kunna välja den skola de vill studera på.

När detta är gjort följer Hässleholms kommun och andra kommuner Sveriges lagar, de Globala målen och FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Först då blir det rätt både på papperet och i verkligheten, för alla, med eller utan funktionsnedsättning. För allas lika rätt och värde.

Jenny Anderberg, verksamhetschef och rektor Föreningen Furuboda/Furuboda Folkhögskola

Annons

Jeanette Persson, ledamot i arbetsgrupp för skola och utbildning för riksförbundet FUB

Gerd Johansson, ordförande FUB Lund med omnejd

Annons
Annons
Annons
Annons