GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lägg vego på tallriken för Östersjöns skull

Det är dags att införa en obligatorisk vegonorm i offentlig verksamhet som en insats mot övergödningen av Östersjön.
Algblomning • Publicerad 25 juli 2021 • Uppdaterad 13 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pasta med pesto är en favorit hos många, inte bara bland veganer och vegetarianer.
Pasta med pesto är en favorit hos många, inte bara bland veganer och vegetarianer.
Foto: LARRY CROWE/AP/TT

Den härliga solen, värmen och lättade covid-19-restriktioner fyller stränderna i Skåne med lyckliga badälskare. Men det varma vädret har dessvärre också gynnat allvarlig algblomning i Östersjön, vars grundorsak är övergödning. Kommunpolitikerna bör nu ta sitt ansvar genom att servera Östersjövänlig mat i offentlig måltidsverksamhet.

Östersjön mår oerhört illa och SMHI rapporterar om utbredd algblomning. Det orsakar syrebrist och bottendöd som svårt plågar vårt unika och vackra innanhav.

Jordbruket, framför allt djurhållningen, är huvudskurken genom att läcka ut enorma mängder fosfor och kväve från gödsel i Östersjön. Köttfabrikerna pumpar dessutom ut ofattbart mycket växthusgaser som eldar på uppvärmningen av klimatet: metangas från rapande kor, lustgas från gödselhögar och koldioxid från skövlad skog, exempelvis i Amazonas, som trängts undan av foderodlingar och betesmarker.

”Jordbruket, framför allt djurhållningen, är huvudskurken genom att läcka ut enorma mängder fosfor och kväve från gödsel i Östersjön.”

Östersjön är tyvärr idag ett av världens mest förorenade hav. Algblomning slukar snabbt vattnets syre i processen när döda alger sjunker till botten och bryts ner. Situationen är akut. Östersjöns döda bottnar motsvarar en yta 1,5 gånger större än hela Danmark.

Östersjövänlig mat är växtbaserad.

Vegonorm bör därför redan till hösten bli obligatorisk i all offentlig verksamhet i Skåne.

Jonas Norberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.