GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lågt valdeltagande ett hinder för demokratin

Anders Bengtsson (S) i Östra Göinge är bekymrad över det låga valdeltagandet till EU-parlamentet i Östra Göinge. Här förklarar hur han ser på demokrati på demokrati och fria val med anledning av en ledare i Kristianstadsbladet den 16 maj.
EU-valet • Publicerad 25 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För en vecka sedan presenterade Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaterna Jytte Guteland (tv) och  Heléne Fritzon (th) valmanifestet inför valet till Europaparlamentet.
För en vecka sedan presenterade Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaterna Jytte Guteland (tv) och Heléne Fritzon (th) valmanifestet inför valet till Europaparlamentet.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

I en ledarkrönika i torsdagens Kristianstadsbladet blir jag citerad av Carolina Dahlman. Min tolkning är att hon liksom många andra borgerliga debattörer ser ganska ensidigt på demokrati och enbart gör det till en teknisk fråga om valsystem. Det vill säga hur vi väljer, eller inte väljer, våra parlament och ledare.

Men vi får väl bena ut lite var jag står i frågan om synen på demokrati. Jag har absolut ställt en interpellation till ordförande i kommunfullmäktige i Östra Göinge om denne är beredd att ta ett initiativ för att få fler att delta i valet till EU-parlamentet. Östra Göinge är en av de kommuner med lägst deltagande i valet till EU-parlamentet. I riket är snittet på cirka 50 procent, i vår kommun cirka 40 procent – en ganska stor skillnad.

Om inte Carolin Dahlman ser det som ett problem blir jag oroad. Självklart ska vi ha fria val och fritt deltagande. Jag utgår från att alla vet att även jag tycker så. Men för mig är demokrati så mycket mer än teknik. För att kunna göra fria val på riktigt vet vi att det behövs kunskap och yttrandefrihet. I vissa länder krävs fast arbete, korrekt folkbokföring, att du är ostraffad. Tidigare i vårt land krävdes viss nivå på inkomsten eller förmögenhet och i början av vår unga demokrati var det bara män som fick rösta. I dag tar vi för givet att alla får rösta men detta har inte kommit utan en stenhård kamp ledd av socialdemokrater och liberaler.

Jag som socialdemokrat tänker i alla fall fortsätta den kampen. Att bevara och utveckla demokratin. Sen hoppas jag att Dahlman vet att ”kommunen” redan idag arbetar för att få fler att delta i fria val. Inte minst våra lärare har i uppgift att undervisa i det mesta jag tagit upp. Allt ifrån valprocesser till politiska ideologier och i många fall även genomföra så kallade skolval. Eller är det Carolin Dahlmans vision att även det ska tas bort?

Till sist: Carolin Dahlmans eget gebit är oerhört avgörande för det jag kallar ett demokratiskt land. Hand i hand med riktig demokrati går en fri och mångsidig press. Som kan belysa alla sidor fortbilda oss och låta alla komma till tals.

Anders Bengtsson (S)

Östra Göinge

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, svarar:

Det är bra att Bengtsson också värnar om demokrati; det har jag inte betvivlat. Däremot är det mer riktigt att han som politiker uppmuntrar människor än att den folkvalda församlingen gör så. Det är viss skillnad.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.