unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Landsbygden – vinnare under pandemin?

Att kriser tvingar fram omstrukturering och utveckling är känt sen gammalt. Att tala om vinnare under en pandemi låter märkligt, men kan det påtvingade distansarbetet bli början till en revansch för landsbygden, skriver Sara Persson i Tosteberga.
Digitalisering och kris innebär kanske att hemarbete blir det nya normala även på landsbygden.
Digitalisering och kris innebär kanske att hemarbete blir det nya normala även på landsbygden.
Foto: Tomas Nyberg
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tack vare utbyggnad av ett stabilt fibernät, finns det äntligen fina förutsättningar att sköta många arbeten på distans från allt fler mindre orter i kommunen. Vad kan detta medföra för en kommun som Kristianstad på sikt, om ökad digitalisering och att arbeta hemifrån blir det nya normala?

Sveriges befolkning växer och Skåne har en hög tillväxt framför allt kring Malmö och Helsingborg samtidigt som andra mindre kommuner avfolkas. Många arbeten som kan utföras på distans, finns idag placerade på Skånes västsida och tusentals har dagligen pendlat till arbete i en annan kommun än Kristianstad.

quote
Kan det vara så att vi står inför att fler nu är på väg att upptäcka fördelarna och de nya möjligheterna med vår del av Skåne?

Som boende i den östra delen av Skåne, har vi tillgång till det bästa Skåne har att erbjuda. Ett fantastiskt naturnära boende till rimliga kostnader, men samtidigt närhet till allt vad storstaden erbjuder utan att lägga dyrbar tid på pendling varje dag. Kan det vara så att vi står inför att fler nu är på väg att upptäcka fördelarna och de nya möjligheterna med vår del av Skåne? Är Kristianstad med på tåget? Hur tänker kommunen kring att ta vara på möjligheterna med en potentiellt ökad inflyttning och satsning på de samhällsfunktioner som är nödvändiga för att skapa ett attraktivt fungerande vardagsliv för människor på landet?

Bredband till ännu fler, skolor på landsbygden, underhållna vägar och tillgång till sjukvård och kollektivtrafik på ett bra sätt. Idag upplever många att satsningarna på landsbygden minskar, men landsbygden och Kristianstad blir en vinnare i framtiden om vi bara vågar satsa lite mer på den.

Sara Persson, Tosteberga