1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsmuseerna överlever inte utan statligt stöd

Den ekonomiska situationen för Sveriges museer var besvärlig redan innan pandemin. Enligt en enkät bland Sveriges Museers medlemschefer angav hälften av de svarande att de har ett sämre ekonomiskt läge än året innan. Fler än hälften svarade att de har dåliga möjligheter att bedriva en aktiv samlingsförvaltning. Nu efter utbrottet av covid19 har situationen blivit ännu värre. Många museer riskerar att göra stora förluster. En bedömning är att det rör sig om cirka en miljard kronor i uteblivna intäkter.
Husmoderns tid visas över sommaren och en bit in på hösten på Regionmuseet i Kristianstad.

De museer som har det svårast är de med hög egenfinansiering och som är beroende av entréavgifter. Regionala, kommunala och ett flertal stiftelsemuseer omfattas inte av den statliga reformen om fri entré. Många exempel finns på museer som har varslat eller till och med riskerar riskerar att gå i konkurs.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En enkätundersökning som Länsmuseernas samarbetsråd har gjort visar att omkring 100 fast anställda bara på länsmuseerna riskerar att sägas upp om huvudmännen inte skjuter till extra medel. Samma undersökning visar att om de låga besökssiffrorna består året ut så kommer museerna att förlora så mycket som 75 procent av besökarna. I personer räknat så handlar det enbart på länsmuseerna om tre miljoner besökare som annars till exempel hade köpt guidningar, betalat entréer, handlat i butikerna eller i restaurangerna. Länsmuseernas gemensamma bedömning är att det rör sig om mer än 70 miljoner kronor i uteblivna intäkter.

quote
Idén om ett levande kulturarv i hela landet är under allvarlig press.

Alla museer arbetar självfallet aktivt för att möta och lindra effekterna av de restriktioner som följt i kölvattnet av covid19. De generella stöd som staten har infört används till sista kronan, men trots detta är effekterna av pandemin så starka att många museer omöjligt själva kan hantera den hårt pressade ekonomin.

Kristianstad konsthalls sommarutställning med Malin Gabriella Nordin heter "Järtecken".
Foto: Tommy Svensson

Idén om ett levande kulturarv i hela landet är under allvarlig press. Länsmuseernas samarbetsråd och Sveriges museer vädjar därför till huvudfinansiärerna som är staten, regionerna och kommunerna: ta ansvar för att museerna överlever pandemin. Nuvarande stödpaket till kulturen når inte ut till merparten av museerna. Ytterligare stödpaket för museer i hela landet krävs genom bland annat kultursamverkansmodellen. I svåra tider som dessa är det extra viktigt att säkerställa att hela landet kan erbjuda trygga mötesplatser för människors behov av kultur även i kristider.

Maria Jansén

Ordförande Sveriges museer

Jonas Hellberg

Ordförande Länsmuseernas samarbetsråd

Jeanette Gustafsdotter

Generalsekreterare Sveriges museer

Linda Lundberg

Generalsekreterare Länsmuseernas samarbetsråd

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Coronavirus

Corona-effekten: Ökat intresse för jakt och jägarexamen

Jägareförbundet har märkt skillnad under våren. Fler söker sig ut i naturen och till jakt.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Sport

Korsbandet av för Zacarias Jönsson

Tungt besked för talangen och tränaren Mikael Bergqvist.