GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Låt inte 400-årsjubileet bli det sista för vår stad"

För att Kristianstads 400-årsjubileum inte ska bli det sista jubileet för vår stad måste klimatförändringen stoppas. För att det ska se måste vi införa en stadigt stigande skatt på fossila bränslen så att koldioxidutsläppen minska, skriver Lars Almström.
Debatt • Publicerad 8 januari 2014
Miljöbov.
Miljöbov.
Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

400 år! Låt oss fira, och sedan tillsammans hindra fyra meters havshöjning

Kristianstad firar sitt 400 årsjubileum i år. Med kungabesök och fest. Det är bra. Bara det inte blir det sista jubileet för Kristianstads del. För den risken är överhängande, ifall klimatförändringen tillåts fortsätta. Alla data tyder nämligen på att vi står inför en skenande klimatförändring och i så fall kommer Kristianstad att sjunka i havet. Det enda som är osäkert är hur lång tid det kommer att ta.

Klimatförändringen måste alltså stoppas till varje pris. Därför är det viktigt att alla vi som älskar Kristianstad verkligen förstår att det faktiskt bara är vi som lever just nu, som skulle kunna stoppa den.

Men hur? Vad kan vi göra?

Handen på hjärtat: vi vet alla vad som måste göras! Koldioxidutsläppen måste minska snabbt, och det är fullt möjligt. Det är inte ens särskilt svårt, egentligen. Koldioxidutsläppen kommer ju från vår konsumtion av fossila bränslen. Och så länge de är billiga kommer vi att förbränna dem. Lösningen är därför att göra fossila bränslen dyrare, och dyrare, och dyrare, utan att öka skattetrycket. Hur skulle det gå till?

Jo, det är enkelt. Man inför en stadigt stigande skatt på fossila bränslen, och samtidigt ser man till att statens alla intäkter från den skatten betalas tillbaka till allmänheten, i lika stora delar till varje vuxen medborgare. Det blir enkelt och rättvist. Alla får lika mycket av kakan, men de som förstör klimatet måste betala mer för sina utsläpp.

Den stigande skatten kommer att minska konsumtionen av fossila bränslen. Var och en av oss kommer att stimuleras till att göra vissa förändringar i sin livsstil. Det är nödvändigt, och utdelningen av statens skatteintäkt varje månad kommer att hjälpa oss att göra det smidigare.

En stadigt stigande koldioxidskatt med full utbetalning i lika delar kommer inte att införa sig själv. Vi måste aktivt och målmedvetet sprida kännedom om den. I USA finns en snabbt växande klimatrörelse som heter Citizens Climate Lobby (CCL). Den förespråkar just denna typ av koldioxidskatt och förslaget väcker allt större intresse bland politikerna, både demokrater och republikaner.

Här i Sverige har vi just startat Klimatsvaret - CCL Sverige. Vi organiserar oss för att påverka med samma vänliga och beprövade metod som man använder i USA. Om du vill använda din tid effektivt och hjälpa till att rädda Kristianstad och framtiden åt barn och barnbarn, så är du välkommen att delta i vår verksamhet. Du hittar oss på www.cclsverige.se .

Cecilia Isberg
Lars Almström, översättare och utgivare av Lester Browns böcker om Plan B
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer