GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte Kristianstad bli ett avskräckande exempel

Såsom i belgiska Liège kan inget annat vara viktigare för vår stad än bättre vallskydd. Översvämningar kan ske i närtid, med mycket kort varsel – och varningssystemen blir meningslösa precis som de var där.
Publicerad 19 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Invånare flyr staden Liège i Belgien med hjälp av gummiflottar efter att floden Maas vallar brustit. Bilden är tagen torsdagen den 15 juli i år.
Invånare flyr staden Liège i Belgien med hjälp av gummiflottar efter att floden Maas vallar brustit. Bilden är tagen torsdagen den 15 juli i år.
Foto: Valentin Bianchi

Så nås vi av nyheten idag att belgiska Liège med 200 tusen invånare ska evakueras som en följd av högt vattenstånd efter floden Meuse svämmat över och kraftigt regnande. Krisläge är infört med nationellt ledarskap och inövade evakueringsplaner testas med militär och EU krishjälp. Naturligtvis är katastrofläget nu en följd att staden historiskt är felaktigt byggd och förtätad senaste 100 åren utan hänsyn till den låga barriären mot floden. Skyddsvallar och pumpanordningar är otillräckliga och beslutsfattarna har misslyckats inse farorna.

Mina tankar går till vår egen stad Kristianstad som mycket väl kan drabbas av liknande översvämningar vid ogynnsamma skyfall och vattenflöden i Helge Å. Notera att detta kan ske i närtid med mycket kort varsel. Varningssystemen blir meningslösa precis som i Liège.

Faran är inte ett hot från de små naturliga klimatförändringar över kommande sekler som alltid ägt rum utan ett resultat av väder och alltför kortsiktigt beslutsfattande. En del av oss har i många år påtalat den långsamma utbyggnaden av vårt vallskydd och menar att vi kan inte förlita oss på gynnsamt väder de nästkommande decennierna tills vallskyddet beräknas bli klart.

Under tiden förtätas och byggs staden ut. Evakueringstankar tycks inte finnas med i planerna. Utbyggnadens finansiering  är dessutom oklar. Förändring måste nu ske mycket snabbare och i närtid.

Såsom i Liège kan inget annat vara viktigare för vår stad än bättre skydd. Alla nödvändiga resurser ska slussas till en mycket snabbare utbyggnad av stadens vallskydd.

Vi har vår Helge Å och ett läge under havsnivå så förutsättningarna mycket dåliga. På bilden ett flygfoto från februari 2007 så vattenståndet gjorde att Tivoliparken till stora delar låg under vatten.
Vi har vår Helge Å och ett läge under havsnivå så förutsättningarna mycket dåliga. På bilden ett flygfoto från februari 2007 så vattenståndet gjorde att Tivoliparken till stora delar låg under vatten.
Foto: Lars Ottosson

Skyddande våtmarker måste skapas och stadens förtätning bromsas.  Övriga investeringar måste få  lägre prioritet. Ett kommunalråd bör utses att få direkta ansvaret för en kriskommission.

Vem vill bo och verka i en stad som ligger under vatten?  Det mesta blir värdelöst och kanske rentav ohälsosamt om också reningsverk med avloppsvatten får fritt spelrum.  Då tar det säkert en generation innan staden kan fungera igen. Vilka beslutsfattare tar sådant ansvar?

”Vilken läxa tar våra beslutande till sig från Liège (eller Koblenz för den delen) och hur ska vårt vallskydd i Kristianstad skyndas på? Nu är goda råd dyra.”

Liége blir avskräckande exempel och vårt Kristianstad får inte bli ett annat avskräckande exempel. Vi har vår Helge Å och ett läge under havsnivå så förutsättningarna mycket dåliga.

Vilken läxa tar våra beslutande till sig från Liège (eller Koblenz för den delen) och hur ska vårt vallskydd skyndas på? Nu är goda råd dyra. Fokus och ledarskap krävs. Vi medborgare önskar svar.

Göran Samuelsson, Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.