Annons

Låt invånarna säga sitt om vårt centrum

Vi är många som instämmer i åsikterna om gallerian. Hur kunde det kunde bli så och vem ansvarig till en så anskrämlig byggnad? Det behövs mycket göras för att få liv i centrum igen och få folk att vilja ta bilen in till stan.
Centrumdöden • Publicerad 2 februari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Gamla Domusvaruhuset var ju vackert jämfört med det som är nu.”
”Gamla Domusvaruhuset var ju vackert jämfört med det som är nu.”

Den 25 januari gav Patrik Jönsson en mycket tänkvärd och träffande bild av Kristianstad idag i en artikel i Kristianstadsbladet.

Den 31 januari skrev ledarskribent Petter Birgersson en artikel om bilen som också knyter an till kärnan i Kristianstad.

Annons

Jag stämmer in de bådas åsikter och vet att det är väldigt många som gör det. När det gäller Galleria Boulevard vet jag ingen som har lovordat detta bygge. Gamla Domusvaruhuset var ju vackert jämfört med detta.

Vid ett tillfälle var det någon som liknade byggnaden vid en relikt från Sovjettiden. Man undrar hur det kunde bli så och vem som är upphov och ansvarig till en så anskrämlig byggnad. Måtte de inte jobba kvar.

Byggnaden passar inte alls in i den miljö som vi har fått ärva av tidigare generationer och som inrymmer såå många vackra och stiliga hus. Men nu är den byggd och någon gång kommer den dagen då skiten ska rivas. Varför inte göra detta omgående?

”Men nu är gallerian byggd och någon gång kommer den dagen då skiten ska rivas. Varför inte göra detta omgående?”

Vad som ska komma istället har jag ingen bestämd uppfattning om idag men vackrare och något som harmonierar med bebyggelsen i övrigt. Lite lägre. Lite luftigare. Lite mer träd/natur. Det kan inte bli värre.

Utlys en tävling och låt kommuninvånarna komma med synpunkter.

När det gäller trafiken i anknytning till centrum har mycket förändrats på de senaste årtiondena. Bilfria Storgator från torg till torg är riktigt lyckat. Sedan har det spårat ur lite.

Östra Boulevarden är bilfri medan Västra Boulevarden är trafikerad. Men den är svår. Man har skapat en bussfil som stjäl plats och det får vi kanske acceptera för att kollektivtrafiken ska fungera. Men. Svårt att parkera och oftast trångt och bökigt.

Ett förslag från mig är att tillåta biltrafik på Östra Boulevarden igen. Låt sedan båda Boulevarderna vara enkelriktade. Västra Boulevarden söderut mot Långebrogatan och Östra Boulevarden norrut.

Låt också biltrafiken enkelriktat samsas med bussarna på Södra Kaserngatan mellan Boulevarderna. I norra delen har vi Nya Boulevarden så man kan med detta upplägg komma runt. Kristianstad är ju Lilla Paris och nu finns möjligheten att göra detta påtagligt.

På båda gatorna kan man anordna snedparkeringar som är lätta att köra in i och lätta att backa ur. Det blir plats till det då. Bilen är viktig för att få tillbaka medborgarna till centrum. Inför avgiftsfri P-skiva med begränsad parkeringstid så det blir omsättning och plats till alla.

Annons

Underskatta inte bilens betydelse för att locka in människor till centrum.

Gunnar Tornberg

Annons
Annons
Annons
Annons