Låt landsbygden fortsätta leverera fossilfritt

Debatt • Publicerad 7 augusti 2014

På Centerpartiets valkonvent 8-9 augusti kommer Annie Lööf att lyfta fram hjältar inom det fossilfria jordbruket. Men att skapa ett hållbart jordbruk eller hållbara transporter handlar inte om hjältesagor utan om verklighet.

Att göra oss oberoende av fossil olja handlar inte om att ge goda exempel en klapp på axeln, utan om att konkret ge goda villkor åt dem som tillverkar och använder förnybara bränslen. Därför är det mycket oroväckande att Anna-Karin Hatt, tillsammans med Anders Borg, föreslår en chockhöjning av energiskatten på rapsbaserad diesel. Ett sådant förslag bromsar den lilla omställning från bensin och diesel som hittills har skett.

Svenskt jord- och skogsbruk kan på riktigt leverera de produkter som krävs för att en omställning av arbetsmaskiner och transporter från det fossila till det förnybara ska vara möjlig. Ett exempel är RME, den vanligaste formen av biodiesel i Sverige som tillverkas av raps som är en av våra vanligaste jordbruksgrödor. RME har en klimatnytta mellan 60 och 70 procent jämfört med fossila alternativ. Den är alltså långt bättre än motsvarande fossilt alternativ.

Regeringens förslag om höjd energiskatt på förnybar biodiesel kom till som en kompromisslösning för att EU-kommissionen ska vara nöjd med svensk skattepolitik som innebär skattebefrielse av förnybara bränslen. Förslaget, som baseras på ett ofullständigt underlag och lanserades under maximal tystnad alldeles i början av semestern, innebär en prishöjning om 1.69 kr/litern. Det innebär stora negativa konsekvenser för oss som producerar RME, för dem som använder bränslet och för dem som nu funderar om det är värt att ställa om.

Centerpartiet säger sig vara ett parti som värnar om en levande landsbygd. Låt den svenska landsbygden få fortsätta att leverera ett utmärkt förnybart bränsle gjord på svensk raps. Drivkraften ligger både i att landsbygden vill bidra till ett hållbart jordbruk och en hållbar transportsektor men det handlar lika mycket om att det ska vara ekonomiskt försvarbart. Sälj inte ut RME genom att chockhöja priset utan låt det fortsätta vara ett hållbart alternativ till det fossila, både utifrån hänsyn till miljön men också även utifrån ett affärsmässigt perspektiv.

Leo Pettersson
Claes Ramel, VD Ecobränsle i Karlshamn AB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.