Låt oss hylla Ikaros med en ceremoni

Debatt • Publicerad 31 augusti 2014
Bengt Svensson hoppas att Ikaros snart är tillbaka.
Bengt Svensson hoppas att Ikaros snart är tillbaka.Foto: Foto: Annica Jönsson

Stora Torg ser ensamt öde ut i dag. Skulpturen Ikaros lyser med sin frånvaro. Detta metalliskt spröda konstverk i sin levande böjningsform. Det som i granitbassängen speglade något nytt vid varje årstid. Vattenkaskader fyllde ett tomrum av ljus, skiftande mellan varma och kalla färger.

Kan man tänka sig något vackrare mot ett öde torg? Ett gryningsfenomen, solen går upp i öster och Ikaros störtar i havet, i detta fall Stora Torg.

Hoppas Ikaros snart är på plats, med eller utan fontän. Denna legendgestalt som symboliserar kaos, har verkligen fått leva med det, men jag tror att det blir ännu mer kaos om inte konstverket kommer tillbaka.

Till sist en eftertanke, om två år fyller Ikaros femtio, väl värt en ceremoni, låt oss då hylla det jubilerande konstverket med tal och musik.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Bengt Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.