Annons

Låt rättssystemet avgöra om någon är skyldig, Månsson

Varför blandar sig Pierre Månsson (L) in i Carl Henrik Nilssons (SD) utredning, ett förfarande som tar strid mot varenda civiliserad rättsprincip som finns i ett domstolsförfarande eller rättssäkert samhälle?
Arvoden • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pierre Månsson (L), Carl Henrik Nilsson (SD) och Ian Fernheden (SD).
Pierre Månsson (L), Carl Henrik Nilsson (SD) och Ian Fernheden (SD).Foto: Simon Rehnström, Mikael Persson, Björn Söder

Månsson är ju knappast opartisk, eftersom vi både befinner oss i en valrörelse och han dessutom tillhör ett rivaliserande parti. Att det därför läcker information om att Månsson sitter på presidiemöten och inte nöjer sig med utredningens slutsatser, säger en hel del om korruptionen när han rimligen borde hålla sig på armlängds avstånd; för att just utredningen ska vara rättssäker.

Att utmåla en oskyldig människa (som Månsson gjort med Carl Henrik) som en bedragare i tidningen, i en utredning man inte borde lägga sig i, för att försöka plocka politiska poäng är något vi sverigedemokrater aldrig kommer ägna oss åt. Den sortens förfarande hör inte hemma i en civiliserad demokrati, utan ett korrupt u-land. Det finns oändligt av exempel på diktatorer som använder sin press för att förkunna dom över politiska motståndare. Skulle det visa sig att Månsson sedan länge lyft bidrag han inte har rätt till, är det rimligen en fråga mellan honom och tjänstemännen eller om det vill sig illa rättsapparaten; inte Sverigedemokraterna.

”Den sortens förfarande hör inte hemma i en civiliserad demokrati, utan ett korrupt u-land.”
Annons

Med tanke på hur fyrkantiga och byråkratiska arvodesblanketter är, är det mycket troligt att samtliga politiker någon gång under mandatperioden kan ha tittat fel på klockan eller råkat göra fel; det betyder inte att man medvetet bettet sig bedrägligt för att lura till sig pengar. Region Skånes utredare och förvaltningsrätten med deras jurister har gått igenom Carl Henriks samtliga lönespecifikationer och kontoutdrag, som visat att han fått rätt lön. Om kommunen därför litat på att deras arbete varit korrekt, blir det bedrägligt att då likt Månsson fortsätta bygga ett case, det vill säga från rivaliserande politiskt håll underkänna alla tre utredningar. Då måste det ju finnas något som talar för att regionen och domstolen samt kommunen haft fel. Därför bör man vara mycket försiktig i att attackera andras heder om det är uppenbart att fusk inte satts i system. Än mer om kommunens tjänstemän friar den som pekats ut som skurk. Att dessutom utmåla någon för att de söker de ersättningar de har rätt till, där staten också godkänner det utifrån granskade räkenskaper; är också fel väg att gå då man i så fall får förändra regelsystemet.

En annan aspekt i att vara mycket försiktig mot rivaliserande kollegors person är familj och barn i skolan, dessa kan fara mycket illa när man likt Månsson ägnar sig åt personangrepp. Det normala är att man i en demokrati ger sig på någons argument, inte minst om man kallar sig ”liberal”; istället för att ägna sig åt något som liknar förtal. Kommentaren om att Carl Henrik endast sitter och skriver arvodesblanketter och sådana inte existerar på de möten som är gemensamma med Månsson, säger en del om hur mycket Månsson skarvar på sanningen. Hur sunkigt lågt kan man egentligen sjunka som politiker? Är det så Liberalerna vill bedriva sin valrörelse?

Att använda humor, finess eller åtminstone hederliga argument är rimligen den väg som samtliga partier bör ställa sig bakom. Även om vi har olika utgångspunkter utifrån politisk ideologi är vi trots allt grannar och kollegor, förhoppningsvis vill vi också alla kommunens bästa om än från olika utgångspunkter. Pax vobiscum!

Ian Fernheden, Kandidat #5 SD Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons