GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt vårdcentralerna blir en bas för god och nära vård

Det har länge slarvats med det som utgör grunden för ett välfungerande hälso- och sjukvårdssystem: vårdcentralerna. För oss liberaler är en utbyggd primärvård inte bara en nödvändig förutsättning för att skapa en mer effektiv sjukvård.
Region Skåne • Publicerad 27 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vården behöver föras närmare patienten.”
”Vården behöver föras närmare patienten.”
Foto: Claudio Bresciani/TT

Den som vill bygga att stabilt hus bör inte slarva med grunden. Men i Skåne, liksom i övriga svenska regioner, har det länge slarvats med det som utgör grunden för ett välfungerande hälso- och sjukvårdssystem: vårdcentralerna.

Jämfört med våra nordiska grannländer får vårdcentralerna en förhållandevis liten del av den totala sjukvårdsbudgetens resurser. Sverige har också en mindre andel allmänmedicinska specialister än andra jämförbara länder och alltför få svenskar har en fast vårdkontakt. Så vill vi liberaler inte ha det.

Både nationellt och här i Skåne har Liberalerna länge drivit på för att stärka primärvården så att vårdcentralen blir sjukvårdens bas som knyter till sig och samordnar alla de kompetenser varje enskild patient behöver.

Jämfört med sjukhusvården, som i större utsträckning är organiserad kring akuta vårdinsatser, är vårdcentraler bättre rustade för att tillgodose patientens behov och hantera komplexiteten i patienters olika sjukdomstillstånd. Vi vill att vårdcentralen ska ha ansvar för förebyggande arbete, diagnostik, behandling och rehabilitering. Det är så vi skapar förutsättningar för en god och nära vård.

”Jämfört med sjukhusvården är vårdcentraler bättre rustade för att tillgodose patientens behov och hantera komplexiteten i patienters olika sjukdomstillstånd.”

Liberalerna i Region Skåne gick 2018 till val med ett ambitiöst reformprogram för den skånska primärvården. När nu halva mandatperioden har gått kan vi konstatera att vi har åstadkommit en hel del. Tillsamman med våra kollegor i Allians för Skåne har vi skjutit till över 700 miljoner kronor till de skånska vårdcentralerna och ökat primärvårdens andel av den totala sjukvårdsbudgeten från 16 procent 2018 till 21 procent i år. Fler vårdcentraler har öppnats och fler skåningar har en fast vårdkontakt.

Men mer behöver göras. Vi liberaler kommer att fortsätta att driva på för att bygga ut den skånska primärvården. Vården ska komma närmare patienten och mer vård ska flyttas från akutsjukhusen till våra vårdcentraler. Vår ambition är att primärvårdens andel av den totala sjukvårdsbudgeten på sikt ska vara 25 procent, vilken är den nivå som våra nordiska grannländer ligger på.

Liberal sjukvårdspolitik tar sin utgångspunkt i den enskilda individen och hennes behov. För oss liberaler är en utbyggd primärvård inte bara en nödvändig förutsättning för att skapa en mer effektiv sjukvård. Det handlar i minst lika stor utsträckning om att stärka individens egenmakt och känsla av trygghet och kontinuitet i sjukvårdssystemet. Att föra vården närmare patienten är i grund och botten en frihetsreform.

Gilbert Tribo, Regionråd (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Daniél Tejera, Ordförande Liberalerna Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.