Annons

Lättare att få pengar till brandbilar än leksaksbilar i Osby

Paviljonglösningar har varit återkommande för barnen sedan 1970-talet.
Prioriteringar • Publicerad 7 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Drygt en månad har gått sedan politiker, byggare och blåljuspersonal tog det första spadtaget till ett nytt blåljushus i Osby.
Drygt en månad har gått sedan politiker, byggare och blåljuspersonal tog det första spadtaget till ett nytt blåljushus i Osby.Foto: Simon Rehnström

”I denna kommun är det lättare att få fram pengar till en brandbil än till en leksaksbil.”

Citatet kommer från Kerstin Nordström, tidigare lärare och S-politiker som bland annat ordförande i socialnämnden i Osby kommun. Hon framförde det när vi diskuterade inköp av ny brandbil versus mögeldoftande förskolor i början av 1990-talet.

Annons

Det gäller tyvärr än idag!

Samma dag som man stolt tog första spadtaget till det nya blåljushuset i Osby läckte nyheten ut att Osby kommun planerar att sparka 18-20 anställda inom barnomsorgen. Ryktet visade sig tyvärr vara sant även om ingen vill ta i frågan med tång idag. Man sparkar hellre hela utbildningsnämnden som i alla år har brottats med underbudgetering. Hur vågar ni?

Detta har gnagt i mitt samvete sen den dagen. Är brandbilar verkligen viktigare än våra barn?

Behöver vi en ny stor rostglänsande (rykten säger att fasaderna ska kläs med obehandlad cortenplåt som ska rosta) brandstation när vi inte har möjlighet att ta hand om våra barn? Först anslogs 56 400 000 kronor till bygget, sen visade det sig att man räknat galet så det behövdes ytterligare 65 000 000 kronor för att bygga huset. Detta beslut fattades utan någon som helst diskussion i kommunfullmäktige 2022-10-24, kolla gärna på klippet på Youtube.

”Någon borde överklaga bygglovet för blåljushuset så ni får lite extra betänketid, kanske jag ska göra det?”

Visst finns det brister i arbetsmiljön på gamla brandstationen, men det hade väl gått att lösa med hjälp av tillfälliga paviljonger? Det har varit bra nog med sådana lösningar för våra barn från tidigt 1970-tal då de första barackerna dök upp på Parkskolan, till idag då stora delar av förskola och skola får hålla till godo med tillfälliga lösningar. Läs Parkskolan, Killebergsskolan, Klockareskogsskolan, Hasslarödskolan, Klintgården, Visseltofta förskola och Killebergs förskola. Alla dessa har hela eller delar av sin verksamhet i paviljonger.

Min fråga till politikerna i KF är: Hur vågar ni satsa så mycket på garage för röda bilar och så litet på våra barn?

Min fråga till politikerna i miljö- och byggnämnden: Förra veckan beviljades bygglov (med en liten avvikelse från detaljplanen) för blåljushuset trots att det är nästan 2 meter högre än vad detaljplanen medger. Hur vågar ni?

Någon borde överklaga bygglovet för blåljushuset så ni får lite extra betänketid, kanske jag ska göra det?

Om svar anhålles, gärna på denna sida.

Knud Nielsen, bekymrad Osbybo

Annons
Annons
Annons
Annons