GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare som avledande politisk manöver

Jag förundras allt mer över Kristianstadsbladets ”liberala” ledarsida.
Ledarreplik • Publicerad 21 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristianstadsbladets kristallkula?
Kristianstadsbladets kristallkula?Foto: Leif R Jansson/TT

I två olika ledare, Sofia Nerbrand 26 oktober och Naod Habtemichael 16 november, uttrycks farhågor om ett framtida nära samarbete mellan S och SD.

I den första handlar det om risken för att de omfamnar varandra i någon sorts ”välfärdsnationalism” (det betyder väl att man skulle enas om att man vill ha en väl fungerande välfärd i landet, vilket jag personligen inte är så bekymrad över) och i den senare om att man skulle bygga en ”illiberal järnaxel” (vilket skulle bekymra mig oerhört). Jag kan väl idag se stora skillnader på många andra områden i partiernas politik, men bortser från det just nu.

”Det kanske vore mer angeläget att kritiskt granska den aktuella politiken än att ägna sig åt mer eller mindre långsökta spekulationer om framtida olycksaliga politiska samarbeten.”

Jag kan självklart inte vederlägga vad som kan hända i framtiden. Allt är möjligt! Kanske KD plötsligt börjar värna moderna kristna värden? Kanske C plötsligt börjar samarbeta med AFA? Inte sannolikt, men jag äger inte den kristallkula som Kristianstadsbladets ledarskribenter förfogar över.

Det jag förundras mest över är att ledarskribenterna är mer bekymrade över vad som eventuellt skulle kunna hända i framtiden, än att vi nu har en högerregering som i huvudsak regerar på SD:s politik (nåja, Jimmie Åkesson konstaterade att det var några detaljer SD inte hade fått med i Tidöavtalet). Det kanske vore mer angeläget att kritiskt granska den aktuella politiken än att ägna sig åt mer eller mindre långsökta spekulationer om framtida olycksaliga politiska samarbeten.

Rolf Bengtsson

...

Svar direkt: Att påpeka att SD och S har många socialkonservativa gemensamma nämnare och att de båda har en vänsterlutande ekonomisk politik har stor betydelse. Om dessa två ickeliberala maktpartier krokar arm skulle friheten, mångfalden och öppenheten minska i Sverige. Att därför bevittna partiledarna Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson flirta med varandra i sin allra första tv-duell i Aktuellt häromkvällen (16/11) förskräcker. Och det är ingen hemlighet att denna ledarsida vid ett otal tillfällen kritiserat och varnat för att den borgerliga regeringen bedriver en för auktoritär politik, på grund av dess nära samarbete med SD.

Sofia Nerbrand, politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.