Ledningen har skadat det tidningen står för

Debatt ,

I sitt svar på vår tidigare insändare försöker Mimmi Karlsson-Bernfalk blanda bort korten genom att få det att framstå som att ord står mot ord.

Hon svarar inte ens på vår raka fråga: Varför delger chefredaktören inte sina läsare den fullständiga motiveringen till att Hässleholm tilldelats utmärkelsen Årets rullgardin?

Vi i Gruppen för oberoende press föredrar en saklig debatt.

Vad som skedde i Norra Skåne-skandalen är uppenbart för utomstående bedömare. Karlsson-Bernfalks verklighetsbeskrivning håller inte i ljuset av tillgängliga fakta.

  Något som väger tungt är Anders Kauranens vittnesmål: han visade enormt civilkurage som gav upp sin roll som nyhetschef, i protest mot de politiska påtryckningarna.

  Lika tungt väger den ljudinspelning som sändes i P1:s ”Medierna” där Karlsson-Bernfalk erkänner att hon tvingats omplacera Önell på grund av påtryckningar. I SVT:s ”Kulturnyheterna” vittnar kommunalråden Pär Palmgren (M) och Lars-Göran Wiberg (C) om att tidningens styrelseordförande Håkan Matsson kontaktat dem för att diskutera Norra Skånes sakinnehåll.

  JK:s kritik mot kommunalrådens insändare och mejl går inte heller att vifta bort. Att tidningen utsatts för politiska påtryckningar och att tidningsledningen agerat är välbelagt. Detta är orsaken till att Hässleholm tilldelats Årets rullgardin – något som Karlsson-Bernfalk vill förtiga.

  Det står klart att tidningsledningen förbrutit sig mot Norra Skånes programförklaring: ”Norra Skåne står på den lilla människans sida gentemot överhet och maktelit”.

  Det är alltså tidningsledningen – inte Gruppen för oberoende press – som har skadat allt det som Norra Skåne står för.

  Vi vill ha tillbaka den kritiskt granskande journalistik som gjorde Norra Skåne till en tidning värd att prenumerera på.

  Vi kämpar för att återfå den tidning vi kände, och för att ge upprättelse till de två journalister som satte sin försörjning på spel för att försvara den.