Annons

Ljuva minnen hos många bortom dystert förfall

År 2015 köpte Kristianstads kommun Sommarlust och storslagna planer presenterades för området. Ännu nio år senare har inget hänt. Men nostalgin lever.
Dystra Sommarlust • Publicerad 29 september 2024 • Uppdaterad 29 september 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Länge sedan någon kunde lägga en sula på parketten här. Länge sedan är det också sedan det blonda bombnedslaget Jayne Mansfield gästade. Sommarlust förfaller och skribenten är nostalgisk.
Länge sedan någon kunde lägga en sula på parketten här. Länge sedan är det också sedan det blonda bombnedslaget Jayne Mansfield gästade. Sommarlust förfaller och skribenten är nostalgisk.Foto: Filip Edvardsson

I stället har parken, kan man läsa i Kristianstadsbladet den 26/9, blivit ett tillhåll, byggnader förfaller, utsätts för skadegörelse och parken växer igen. Det är en sorgesam läsning. Men minnena från danspalatsets storhetstid går inte att utplåna. Den äldre generationen får finna tröst i nostalgiska återblickar från Sommarlust glansdagar.

Som mest populärt var Sommarlust under 1960- och 70- talen med flera internationella storheter på scenen. Den bildsköne tv-idolen Little-Joe i Bröderna Cartwright, som i verkligheten hette Mike Landon, framträdde på ett fullsatt Sommarlust i juli 1962. Han sjöng lite och lekte cowboy inför skrikande och gråtande tonårsflickor.

Annons

Jayne Mansfield var en stor dåtida stjärna i Hollywood. I maj 1967 gjorde hon lördagsentré på Sommarlust. Kristianstadsbladet uppmärksammade händelsen med formuleringar som nog inte varit gångbara i dag: ”Det chockartat kurviga och blonda bombnedslaget, klädd i något vitt där så behövdes med hänsyn till moralens väktare, kunde sannerligen konsten att hålla både arrangörer, uppvaktning och publik på sträckbänken”. Drygt en månad senare omkom den 34-åriga Mansfield i en trafikolycka.

The Who gjorde ett oförglömligt framträdande på Sommarlusts utescen i maj 1967. Knappt ett halvår senare, när Rod Stewart med Jeff Beck Group höll på att rigga inför uppträdet på Sommarlust i mars 1968, kunde den fotbollstokige skotten inte låta bli att spela boll med kvartersgrabbarna.

Av svenska publikdragare kan nämnas Lasse Lönndahl, Owe Thörnqvist, Snoddas och något senare Hep Stars, Tages, Jerry Williams och Ola & the Janglers.

Och inte minst Lasse Stefanz-pågarna från Gärds Köpinge. Sven Hedlund har berättat, att när Hep Stars anlände till Sommarlust fick de artigt ta i hand och hälsa på parkföreståndaren Folke Isaksson som med myndig stämma uppmanade dem att sköta sig på scen och ”inte hetsa töserna i onödan”.

Det var uppåt 2 000 besökare i snitt på de sedvanliga danskvällarna. Vid uppträden betydligt fler. Om måndagarna bjöds det på klassikern ”Måndagskul” som under första halvan av 1970-talet hade fler än 2 000 besökare i snitt.

Sist men inte minst måste nämnas Ingvar Andersson och hans fru som höll deras första danskurs på Sommarlust i januari 1972 och sedan under mer än 40 år lärde fler än 20 000 personer att dansa.

Där Sommarlust en gång glänste finns nu blott ett igenväxt tillhåll med återkommande skadegörelse och inbrott. Men minnena från dess fornstora dagar lever vidare hos dem som var med där på den gamla goda tiden. Jag var en av dem.

Kenth Olsson

Lokalhistoriker

”Sven Hedlund har berättat, att när Hep Stars anlände till Sommarlust fick de artigt ta i hand och hälsa på parkföreståndaren Folke Isaksson som med myndig stämma uppmanade dem att sköta sig på scen och ”inte hetsa töserna i onödan”.”
Annons
Annons
Annons
Annons