M värnar asylrätten – och en stram invandring

Migration Artikeln publicerades
Flyktingar från olika länder utanför UNHCR:s högkvarter i Jakarta, Indonesien.
Foto: Tatan Syuflana
Flyktingar från olika länder utanför UNHCR:s högkvarter i Jakarta, Indonesien.

Svar till Jan Jonsson, Kb 7 september 2019.

Vi befinner oss mitt i en integrationskris, med dåliga skolresultat, trångboddhet och gängbrottslighet. Det dröjer alltför länge innan nyanlända kan försörja sig. Många kommuner går på knäna och det råder brist på personal inom välfärden.

I detta läge måste asylinvandringen till Sverige minska betydligt. I fjol beviljades 42 000 uppehållstillstånd på asylgrund. Fortsatt ligger vi högt vad gäller nya asylansökningar jämfört med exempelvis Norge, Finland och Danmark. Vår integration klarar inte de volymerna.

Vårt volymmål är avsett att fungera som ett kraftigt styrmedel och en vägledning i den svenska migrationspolitiken. Motsvarande volymmål finns i Tyskland. Helt i motsats till vad Jan Jonsson påstår respekterar ett volymmål asylrätten. Fortsatt gäller att den som söker asyl här, ska få sin ansökan prövad. Har man asylskäl, ska asyl beviljas.

Sverige ska ta sitt delansvar i en trasig värld. Men vi måste också ta det fulla ansvaret för människor som kommer hit och får uppehållstillstånd. De ska få en verklig chans att komma in i det svenska samhället – på riktigt.

Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson

Riksdagsledamot, Åhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.