GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man skulle nog försöka bli norrman

Här har vi en statsministern som empatilöst ”förklarar” för de som inte ”har det riktigt klart för sig” att med ett bundet elavtal behöver man inte vara lika orolig. I Norge hjälper de sina medborgare.
Elpriserna • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dålig förklaring?
Dålig förklaring?Foto: Anders Wiklund/TT

Anledningen till rubriken är att i Norge antog Norges regering före jul ett el-paket som innebar att staten täcker en ökad del av privatpersoners kostnader när marknadspriset stiger.

Och den 8 januari meddelade statsminister Støre och finansminister Slagsvold Vedum att bidraget skulle höjas på nytt eftersom elpriserna ÄR ohållbart höga. Motiveringen löd; Marknaden tar inga sociala hänsyn, men det kan vi göra.

I Sverige har vi en statsministern som på sitt empatilösa besserwisser sätt ”förklarade” elkrisen för svenskar som inte ”har det riktigt klart för sig” med ”att om man har ett bundet elavtal behöver man inte vara lika orolig som om man har ett rörlig”.

”Mitt fyraåriga elavtal gick ut den 1 januari och elbolagens ”erbjudanden” om bundet pris på typ 150 öre/kilowattimme är inte något jag som pensionär kan leva med.”

Mitt fyraåriga elavtal gick ut den 1 januari och jag kan säga som så att jag tycker inte att elbolagens ”erbjudanden” om bundet pris på typ 150 öre/kilowattimme är något jag som pensionär kan leva med i mitt hus med min ”miljövänliga” eluppvärmning, en situation som jag delar med allt för många. Eller vad säga om exemplet när en fattig pensionär i Kristianstad fick en faktura för december på 5 450 kronor för 1 528 kilowattimmar! Elen gick om hyran i kostnad för hennes lilla 2:a.

Detta är ett resultat av det en dumma beslutet efter det andra när det gäller energiförsörjningen, vilket inte Magdalena Andersson verkar ”ha riktigt klart för sig”.

Att hon sedan åker till Bryssel och framför sina egna åsikter om mer vindkraft (som på sikt kommer att ta död på fiskbeståndet genom sina utsläpp av nanoplast-partiklar) istället för riksdagens i kärnkraftsfrågan är fullkomligt sanslöst och visar även på oklarheter om vad ordet demokrati betyder.

Jag hoppas att svenska folket kommer ihåg hjärtlösa statsminister Magdalena Anderssons agerande när hon till hösten kommer och vill ha er röst!

Stefan Tygesson, Osby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.