unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Många anhöriga försökte ta sig in på äldreboenden trots förbudet

Äldreomsorgen och hemtjänsten har fått mycket kritik för hur man har agerat under pandemin. Alla blev tagna på sängen av detta virus, ingen hade alla svaren på alla frågor, skriver Ulrika Svensson, Kristianstad.
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell berättar på en pressträff att besöksförbudet på särskilda boenden för äldre upphör den 1 oktober.
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell berättar på en pressträff att besöksförbudet på särskilda boenden för äldre upphör den 1 oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Viruset härjade på en hel del boenden med katastrofala följder. Man gjorde om och man gjorde rätt, man stoppade besöken. Många anhöriga försökte ta sig in på äldreboenden trots förbudet. Man ansåg det vara en rättighet att göra besök. Att tänka på personalens säkerhet andra boende eller på personalens säkerhet existerade inte för dessa individer.

Personalen har en oerhört otrygg arbetssituation för ingen vill bli smittad av corona, eller smitta sina egna nära och kära. Personalen har också anhöriga. Personalen går till sin arbetsplats för att hjälpa och stötta sina boende som dom inte vill lämna i sticket. Besöken bakom plexiglas är inte helt säkra då personalen ibland måste vara i närkontakt med anhöriga. Alla anhöriga följer inte heller dom regler som finns inför besöken.

Detta virus är hemskt, men det är inget personalen har ”planterat” för att stoppa besök. Många är vi som har anhöriga på kommunens boenden och alla måste vi tåligt vänta på att pandemin ebbar ut.

Visst, personalen kommer och går på boendena, sina arbeten, men vad är alternativet? Att personalen slutar av rädsla för sin egen säkerhet. De boende måste då flytta hem till sina anhöriga.

Ulrika Svensson

Kristianstad