Annons

Många har tappat lusten till musik och idrottande

Men har vi kunnat se en liten ljusning som ger oss hopp om att snart få höra det förlösande ljudet av tekningar, nätrassel och repande musiker igen.
Kreativitet under pandemin • Publicerad 16 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Repande band vars motivationshöjande incitament, konserterna, har inte bara försämrats som en följd av pandemin utan även genom aktiva politiska beslut.
”Repande band vars motivationshöjande incitament, konserterna, har inte bara försämrats som en följd av pandemin utan även genom aktiva politiska beslut.Foto: Henrik Montgomery/TT

I spåren av pandemin har vi givits det ena exemplet efter det andra på hur idrottare tappat sin motivation till följd av att tävlingsmomentet försvunnit.

Tävlandet ger utövaren ett kvitto på att utvecklingen på såväl individ- som gruppnivå går åt rätt håll och är för många den roligaste delen av idrotten.

Annons

Nu har vi emellertid kunnat se en liten ljusning som ger oss hopp om att snart få höra det förlösande ljudet av tekningar, nätrassel och startskott igen och vi får hoppas och jobba för att våra idrottare hittar ny motivation.

Desto värre är det då för de repande band vars motivationshöjande incitament, konserterna, inte bara försämrats som en följd av pandemin utan även genom aktiva politiska beslut. Därmed kommer inte möjligheterna öppnas upp i samband med att regeringen säger att vi får ha publika arrangemang igen.

”Desto värre är det då för de repande band vars motivationshöjande incitament, konserterna, inte bara försämrats som en följd av pandemin utan även genom aktiva politiska beslut.”

Att studieförbunden är otroligt viktiga för att nå en ökad och bred delaktighet i kulturlivet är ett faktum.

Myndigheten för kulturanalys senaste årliga rapport, Kulturanalys 2020, slår fast att aktörer inom det civila samhället är avgörande för att upprätthålla ”den infrastruktur som möjliggör spridningen av ett kulturutbud i hela landet”.

Rapporten visar också att studieförbunden och andra ideella aktörer har en större delaktighet med kulturaktiviteter i kommunerna och ett bredare socioekonomiskt deltagande än det övriga kulturlivet.

Tidigare rapporter, så som Studieförbundens ”Basen i svenskt musikliv” (2019) och Studiefrämjandets ”Vi fortsätter spela pop, men vi håller på att dö” (2016), har även fastslagit att studieförbunden utgör basen i svenskt musikliv.

Samtidigt minskar framför allt de lokala anslagen till såväl studieförbund som kulturverksamheter generellt.

Kulturanalys 2020 skriver att regionerna under 2019 för första gången sedan 2007 minskade sina totala kulturutgifter. Och DN har tidigare rapporterat att 82 av 178 svarande kommuner, det vill säga 42 procent, sannolikt skulle komma att göra besparingar i kulturverksamheten under 2020.

”Det finns glädjande nog fortfarande kommuner som uppskattar folkbildningens kraft. I dessa kommer vi fortsätta att göra allt vi kan för att få band att upprätthålla eller återfå sin motivation.”

Kulturverksamheten år 2020 blev betydligt mer blödande än så på grund av coronapandemin, men det är viktigt att påminna oss om att detta var ett drabbat verksamhetsområde redan innan pandemin.

Det finns glädjande nog fortfarande kommuner som uppskattar folkbildningens kraft.

Annons

I dessa kommer vi fortsätta att göra allt vi kan för att få band att upprätthålla eller återfå sin motivation genom att bland annat arrangera konserter så snart som det är genomförbart.

I kommuner som exempelvis Hässleholm kommer dock möjligheten till speltid för våra band och musikcirklar att vara så gott som obefintlig så länge som det kommunala stödet till folkbildningen är borttaget.

Vi behöver komma ihåg egenvärdet av kultur. Och när pandemin är slut behöver vi jobba för att säkra grunden för ett brett deltagande i kulturlivet.

Patrik Nilsson, Studiefrämjandet Skåne-Blekinge

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons