Mänskliga rättigheter – gäller de här i Sverige?

Medmänsklighet Artikeln publicerades
Vardagsliv i Afghanistan.
Foto: Anupam Nath
Vardagsliv i Afghanistan.

Öppet brev till migrationsminister Morgan Johansson och till Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket.

Jag är arg! Hur kan Sverige säga sig stå för mänskliga rättigheter och religionsfrihet när man samtidigt säger åt en person att ljuga om sin religionstillhörighet för att kunna bli tillbakaskickad till ett ställe där han riskerar att bli förföljd?

En av mina vänner, Hossin Rezai, har idag varit på återvändandesamtal på Migrationsverket och fått veta att han för det första måste skriva på ett papper som intygar att han återvänder frivilligt till Afghanistan och för det andra måste ljuga om sin kristna tro och säga att han är muslim. Allt detta för att han mot sin vilja ska kunna återvända till ett land där han med största sannolikhet kommer att bli förföljd. Migrationsverket har även sagt att om han inte gör detta hamnar han i häktet. Är inte detta ett hot?

Hossin Rezain och Josef Tengblad.
Hossin Rezain och Josef Tengblad.

I skolan har jag fått lära mig att Sverige har skrivit under alla FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter, men hur kan det då komma sig att man inte följer UNHCR:s riktlinjer? Där står det nämligen att de grupper som löper störst risk att bli förföljda i Afghanistan är:

· medlemmar av minoritetsreligioner och personer som motsätter sig sharialagar

· individer som anses ha hädat eller som anses vara religiösa dissidenter.

Detta stämmer bra in på min vän Hossin eftersom han konverterat och efter det varit öppen med sin kristna tro. Han har fått flera dödshot från olika människor i Afghanistan på grund av detta.

Morgan Johansson och Mikael Ribbenvik – hur kan detta förekomma i Sverige 2019?

Josef Tengblad

13 år, Tollarp

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.