GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mänskligheten står inför en rad svåra utmaningar

Just nu står mänskligheten inför en rad utmaningar som pandemin, klimatet, ökande ojämlikheter och konflikter. Det är en gedigen agenda som presenteras på FN-dagen den 24 oktober.
FN-dagen 2021 • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gemensamma utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter, konflikter och klimatfrågor kräver gemensamma lösningar.
Gemensamma utmaningar när det gäller mänskliga rättigheter, konflikter och klimatfrågor kräver gemensamma lösningar.
Foto: Giuseppe Distefano/AP/TT

Firandet av FN-dagen den 24 oktober är ett återkommande tillfälle att ta temperaturen både på tillståndet i världen och samarbetet mellan FN:s medlemsländer. Just nu står mänskligheten inför en rad utmaningar som pandemin, klimatet, ökande ojämlikheter och konflikter.

”Förslaget från FN:s generalsekreterare att skapa en grönare och bättre framtid för världens unga måste få medlemmarnas stöd.”

Förra året, när FN fyllde 75, samlades världens länder kring ett ambitiöst tolvpunktsprogram. Jubileumsdokumentet, som togs fram av Sverige och Qatar, antogs av en enig generalförsamling och handlade om bland annat ett starkare FN, ett tydligare ungdomsperspektiv, digitalisering för alla och stärkt jämställdhet. FN:s generalsekreterare António Guterres fick också i uppdrag att återkomma med ytterligare tankar och förslag.

När det nya FN-året inleddes nyligen presenterade Guterres en uppföljningsrapport med titeln ”Our common agenda”. FN-chefen beskriver sin rapport som ett sätt att arbeta vidare med FN:s utvecklingsplan Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Efter dialog med FN-medlemmarna, unga i hela världen och organisationer i och utanför FN-systemet pekar generalsekreteraren på behovet av samling kring det multilaterala samarbetet – och bjuder åter in till en diskussion om hur vi bygger en hållbar framtid för kommande generationer.

Till de viktigaste förslagen i den nya rapporten hör:

* en global vaccinationsplan mot covid-19

* att motverka klimatkrisen, rädda den biologiska mångfalden och stoppa utsläppen

* stärkt respekt för mänskliga rättigheter, inte minst för världens flickor och kvinnor

* ett vetenskapligt förhållningssätt som motverkar konspirationsteorier och falska nyheter

* ett nytt sätt att mäta ekonomiskt välstånd för att inkludera miljöförstöringens kostnader

* ett särskilt sändebud för kommande generationer och ett toppmöte om framtiden

Det är en gedigen agenda som FN-chefen presenterar. Nu måste medlemmarna ge sitt stöd åt förslagen. Arbetet behöver också förankras bland invånare i medlemsländerna.

Flera av förslagen i ”Our common agenda” sammanfaller med det gräsrotsarbete som vi bedriver och frågor som engagerar unga i Sverige i dag, exempelvis klimatet, jämställdhet och ungas inflytande. Vårt budskap är, precis som FN-chefens, att det multilaterala samarbetet i FN måste stärkas om vi ska klara dessa utmaningar.

Gemensamma utmaningar kräver gemensamma lösningar. Börja gärna med att läsa Guterres nya rapport ”Our common agenda” som finns på svenska på Svenska FN-förbundets webbplats fn.se.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet

Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening

Fotnot: Kristianstads FN-förening firar FN-dagen i Åhus tillsammans med Svenska kyrkan, Lions, Scouterna och Åhus Frikyrka. Hållbarhetsstrategen Amanda Borneke föreläser om hållbara samhällen och det blir sång och musik med mera (se www.fn.se/kristianstad).

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.