Märkligt att säga nej till vindkraft till havs
Den kommande elektrifieringen av industrin och transportsektorn kräver en kraftigt ökad elproduktion i Sverige, däribland havsbaserad vindkraft. Därför är det anmärkningsvärt att statliga Vattenfall – som satsar stort på havsbaserad vindkraft i andra länder – är medlem i en branschorganisation som aktivt motsätter sig energiöverenskommelsen om att slopa anslutningsavgifterna för havsbaserad vindkraft.
Vindkraften är den elproduktion som växer i särklass snabbast i Sverige. Det har redan tagits investeringsbeslut som innebär stora mängder landbaserad vindkraft fram till år 2023. Och från och med under den andra halvan av 2020-talet kan också den havsbaserade vindkraften ge ett omfattande bidrag till vår elförsörjning. Detta kan både minska utsläppen från kolkraft i våra grannländer och lägga grunden för att den kommande elektrifieringen i Sverige kan ske på ett klimatsmart sätt. Havsbaserad kan också spela en viktig roll för effektbalansen när kärnkraftsreaktorer avvecklas i södra Sverige. I Hanöbukten fanns planer på två stycken havsbaserade vindkraftsparker, som skulle varit ett mycket viktigt tillskott av klimatneutral energiproduktion och samtidigt ge ett stort bidrag till effektbalansen i landet. Försvaret stoppade planerna. Vi kräver att regeringen ger försvaret i uppgift att samverka för att kombinera riksintressena för försvar och energiproduktion.
Att gå krok i arm med det lokala styret i Sölvesborg av SD, M, KD och lokala SoL och avslå ansökan för byggnation av nödvändig havsbaserad vindkraft är ett märkligt agerande för en regering bestående av S och MP.
Regeringen styr både Försvaret och Vattenfall. Visa det.
Jens Holm, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson Vänsterpartiet
Birger Lahti, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson Vänsterpartiet
Emma Hillborn, distriktsordförande, Vänsterpartiet Blekinge
Willy Söderdahl, gruppledare, Vänsterpartiet Sölvesborg
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.