GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mätning av buller och stoft krävs innan hamnen röjs

Nu planeras en ny parkering för 250 bilar vid evenemangsstranden i Åhus. Men att ”röja” i skyddszonen i hamnen kräver mätningar av både buller och stoft, och en garanti att närboende inte får någon försämring av miljön.
Nya parkeringar • Publicerad 12 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åhus hamn har inhyst många företag som spridit både kol- och spannmålsdamm.
Åhus hamn har inhyst många företag som spridit både kol- och spannmålsdamm.
Foto: Polyfoto Kristianstad

Kristianstads kommun har under ett par år planerat för att anlägga parkering i närheten av evenemangsstranden, för 250 bilar och 150 cyklar.

Då hamnplanen inte längre blir tillgänglig för parkering finns det alltså behov för nya och nära parkeringsmöjligheter, för att undvika okynnesparkeringar i gatorna i närheten av evenemangsområdet, med risk det annars kan bli till hinder för diverse ”blåljusfördon”, som vi gång på gång har sett längs gatorna till sommarstugeområdena under den varma årstiden.

Åhuspartiet föreslår i ett inlägg, Kristianstadsbladet (den 9:e oktober), att testa andra lösningar, exempelvis Kvarteret Kollekulla, som med sina 13 000 kvadratmeter, ledigt skulle kunna härbärgera det nämnda antal fordon och cyklar intill nybyggnader ska påbörjas i kvarteret.

Enligt projektritningarna till 20-årsplanen från 2004, där byggnationen var tänkt starta år 2024. Kommunen har nu köpt in tomtarna i kvarteret Kollekulla i ett tidigare skede än förväntat, så byggnationen kan i princip påbörjas när som helst.

I övrigt är tanken bakom Åhuspartiets inlägg god då alla intresserade av evenemangen, på stranden, kan få en frisk promenad från Åhus centrum eller åka dit med publik transport.

”När skyddszonen söder om Stubbagatan anlades fanns det tio olika företag som åstadkom mycket buller och dammutsläpp.”

Hur är det då med miljöproblemen som alstras av och från våra fina företag i Kristianstads hamn i Åhus?

Lite historik: När skyddszonen söder om Stubbagatan anlades fanns det tio olika företag som åstadkom mycket buller och dammutsläpp, däribland Sigurd Zanders kolgård, som till husmödrarnas förtret, vid sydlig vind, blåste kolstoft vid lastning och lossning, kolstoftet färgade tvätten grå i närliggande gator.

Även spannmålsstoft från ett tiotal Foder och spannmålsanläggningar gjorde närboende missnöjda, så visst var klagomålen många.

Disponent Torsten Olofsson på Lagerhusföreningen hade en diplomatisk läggning, han lämnade varje år före spannmålssäsongen en stor ask med Anton Berg chokladpraliner till de äldre boende norr om Lotsgatan, och behövde sålunda aldrig ta emot några anmärkningar för spannmålsdammet under skördesäsongen.

De många företagen i hamnen, har under gångna decennier decimerats med 70 procent. I dag är endast tre stora företag kvar inom foder och spannmål, det är: Lagerhusföreningen, Lantmännen och Sollebolagen.

Alla företagen har investerat i torkanläggningar med centriklon -och filteranläggningar samt inomhuslossning av spannmålen från lantbrukarnas vagnar, för att hindra utsläpp av damm och stoftpartiklar.

Detta förfarande fungerar emellertid icke vid lossning av importerade foderprodukter i lösvikt från båt eller vid lastning av exportspannmål i båt, därför är skyddszonen fortfarande nödvändig ännu några år, intill nya innovationer kan göra lastning och lossning av båtarna dammfri.

Att ”röja” i skyddszonen kräver noggranna mätningar av såväl buller som stoft, samt en garanti från vår kommun till närboende att ingen försämring av miljön kommer att inträde, vid nämnda ingrepp.

Svend E. Pedersen, Åhus

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.