GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med kärnkraft slipper vi lita helt blint på sol och vind

När solen ger som mest energi är då vi behöver vi den som minst. Detta glömmer vänsterpartierna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De har istället monterat ner den energikälla som gör att vi slipper elda olja och kol.
Energi • Publicerad 28 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi behöver ny kärnkraft i Sverige, vi behöver vara ett I-land inte ett utan-el-land.”
”Vi behöver ny kärnkraft i Sverige, vi behöver vara ett I-land inte ett utan-el-land.”
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Energiprincipen innebär att energi i sig inte kan skapas eller förintas, utan den kan enbart omvandlas, det är fakta.

Ett annan fakta om energi är att den elen som du just nu använder, till att ladda din mobil, din bil, ditt hus, med mera, tillverkas just nu.

Undantaget är vår vattenkraft som Sverige har i Norrland.

Vår vattenkraft har vi byggt ut med fördämningar vilket gör att fördämningen kan liknas som ett stort batteri. Det innebär att vi själva bestämmer när vi ska och kan släppa igenom vatten i turbiner som via generatorer omvandlas till el som skickas ut i våra elnät.

Liknande möjligheter finns genom vår kärnkraft och olika kraftvärmeverk. Denna vår har vi fått följa en rad reportage på SVT om industriutveckling som just nu sker i Norrland. En helt fantastisk utveckling som hela Sverige får nytta av.

Fabrikerna placeras i Norrland på grund av det mer gynnsammare klimatet. Med dessa etableringar så får vi dock höra att det energiöverskottet som finns från vattenkraften och som idag hjälper till att ge övriga Sverige el, behövs för framtiden helt och hållet till Norrlands behov om cirka tio år fram i tiden.

Vi får nu ut mer energi än vi någonsin fått genom sol och vind. Det enda som är problemet med dessa energikällor är att denna energi behöver konsumeras i samma stund som den tillverkas.

Vi har idag ingen teknik som kan lagra denna energi för att använda när den behövs.

Det innebär att när solens strålar träffar solpanelen så behöver den användas i nästa sekund. Fakta är, när det är natt och vindstilla, då kommer ingen el ur ledningen som kan värma ditt hus eller ladda din bil.

Fakta är att när solen i Sverige på sommaren ger mest energi, behöver vi den som minst.

All denna fakta, all denna kunskap glömmer vänsterpartierna, det vill säga Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet snabbt och enkelt.

Dessa partier med stöd av Centern har monterat ner den energikälla som gör att vi slipper el tillverkad genom elda olja och kol, vet vill säga vår kärnkraft.

”Vår regering hoppas och ber att någon gör något med väte och litar blint på sol och vind.”

Faktum är att vi redan idag inte har möjlighet att försörja oss med el vid vissa tidpunkter på året, detta hände vintern 2020-2021.

Energimyndigheten tog fram en studie 2020 som visade på ett mycket stort framtida behov av el och då i synnerhet i Mälardalsområdet och i södra Sverige. Ökningen beror på att industrin, transportsektorn och datacenter kommer behöva väsentligt mer energi om bara 10 år fram i tiden.

Vår regering som kravlar och kramar sig om att få behålla makten och härligheten har ingen lösning på våra kommande behov av el. Man hoppas och ber att någon gör något med väte och litar blint på sol och vind. Vi behöver ny kärnkraft i Sverige, vi behöver vara ett I-land inte ett utan-el-land.

Vi behöver en regering som satsar på forskning och innovation bland annat kring lagring av energi och batterier och kring fjärde generationens kärnkraftsreaktorer som kan sänka utsläppen och ge oss Svensk el i Kristianstad även på vintern.

Magnus Forsberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.