Annons

Med min slöja täcker jag mitt hår, inte min hjärna

Debatt • Publicerad 28 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att bära slöja i Sverige gör att man inte smälter in i mängden, skriver insändarskribenten. Arkivbild.
Att bära slöja i Sverige gör att man inte smälter in i mängden, skriver insändarskribenten. Arkivbild.Foto: Johansen, Carina

Det är snart val och jag har en stark rädsla och oro inom mig. Rasism och främlingsfientlighet blir normaliserat och en självklarhet i Sverige, i dagens samhälle, 2018 . Det är något vi borde förvänta oss, för vi är invandrare, för vi är muslimer och för att vi är annorlunda. Vi smälter inte in i mängden, vi sticker ut och bryter mot normerna. Vi passar helt enkelt inte in och därför förtjänar inte ett liv i trygghet.

Det var menat att vara tryggt, men känner jag mig verkligen trygg, om jag vart fjärde år ska känna rädsla och oro ifall fel parti ska vinna? Är man trygg om man går ut på gatorna och känner att man inte kan vara sig själv och behöver vara orolig att någon ska attackera en. Att jag inte kan bli accepterad på grund av en tygbit på huvudet.

Annons

Att min livstil och mitt liv spelar roll på offentliga platser. Ska jag bli påhoppad och attackerad pågrund av att jag inte ser ut som en vit människa. Vad är trygghet då? När får man känna sig trygg? När ska jag få känna mig trygg om även möjligheterna i samhället för mig som slöjbärare är minimala. Varför ska jag bli begränsad av samhället om jag själv inte begränsar mig själv och inget hindrar mig, men samhället begränsar mig pågrund av min slöja.

Med min slöja täcker jag mitt hår, inte min hjärna, varför ska jag bli påhoppad och attackerad för att vissa tror att min slöja står för förtryck när förtrycket istället för mig blir att jag inte får välja att ha den.

Varför ska det vara antingen eller? Väljer jag den raderas jag från samhället och alla möjligheter och rättigheter en människa kan förvänta sig i ett samhälle. Hade jag inte den skulle det finnas många andra ursäkter att dra in som stoppar mig från att integrera och vara en del av samhället. Bara för att jag har ett annat ursprung. Detta påminner lite om Hitler, men hoppas inte Sverige går så långt med det, för jag är också en människa.

Vill vara trygg

Annons
Annons
Annons
Annons