unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Micke: ”Klimathotet har vi inget vaccin mot”

Pandemin och klimathotet oroar. Läsarna efterlyser tydligare information om pandemilagen och större ansvar hos folk när det gäller resandet.
Kristianstad Österlen Airport i Everöd
Kristianstad Österlen Airport i Everöd
Foto: Tommy Svensson
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tina är först ut på tråden i veckans sista Jourhavande och hon ifrågasätter regeringens sätt att hantera beslutet om den nya pandemilagen. Den går inte att få grepp om, anser hon.

– Jag skulle vilja ha lagen förtydligad. Med så viktiga direktiv kan man inte bara stå och säga några ord om att man inför den här lagen och sen vet vi andra inte vad vi ska förhålla oss till. Gör ett utskick om vad som verkligen gäller så man förstår vad man ska göra, säger Tina.

– Alla har inte dator, jag har ingen. Men jag har försökt hitta informationen genom tv men jag begriper inte ett dugg. Jag är noga, jag har alltid med mig handsprit i fickan och har haft munskydd sedan i våras. Jag bor i höghus med många andra och vill inte smitta.

Det här med 10 kvadratmeter per person i butiker och på andra ställen är hon väl medveten om, men frågan är hur man som enskild person ska förhålla sig till lagen, menar Tina.

Signaturen "miljövän” hör av sig angående Postkodlotteriet och de reklamutskick som kommer i brevlådan titt som tätt.

– Den mesta posten jag fick förra året var från Postkodlotteriet, kanske 20 brev. Jag undrar vad de har för miljötänk. Det måste vara en stor belastning att dela ut det här till alla, både för Postnord och rent miljömässigt. Med dagens miljötänk är det helt absurt.

Kristianstadsbladet har ställt frågan till Postkodlotteriet och vi hoppas på svar så snart som möjligt.

Micke har reagerat på satsningen där lokala företagare gått samman och bildat ett eget flygbolag för att kunna behålla flygtrafiken från Everöd.

– Här står dessa miljonärer i Kristianstad och tycker att det måste finnas en flygplats, men det de gör är att bidra till att skita ner. Det går stick i stäv med vad forskningen säger. I Hässleholm har vi tåget som inte tar mycket längre tid till Stockholm.

Micke hoppas att folk ska ta klimatfrågan på allvar efter pandemin och inte ta första bästa flyg och resa iväg så fort de kan.

– Klimathotet har vi inget vaccin mot. Folk måste tänka till och tänka om. Det måste tas på allvar. Res mindre efter det här, uppmanar Micke.

Jourhavande reporter

Ring, mejla, kommentera

Kontakta Jourhavande reporter:
Ring: 020–91 92 93, måndag–torsdag 8.30–9.30.
Mejla: jourhavande@kristianstadsbladet.se
Kommentera: kristianstadsbladet.se/om/jourhavande