GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet är storstadens elitparti

Miljöpartiets starkaste fäste är på Södermalm i Stockholm. Där kunskapen noll om den vardag som de flesta svenskar lever i. När Miljöpartiet åker ur riksdagen vid valet 2022, så kommer jag att ställa till ett stort tårtkalas för att fira detta.
Politik • Publicerad 24 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Märta Stenevi gratuleras med blommor av Per Bolund när hon valts till nytt språkrör påMiljöpartiets extrakongress i januari i år.
Märta Stenevi gratuleras med blommor av Per Bolund när hon valts till nytt språkrör påMiljöpartiets extrakongress i januari i år.
Foto: Jessica Gow/TT

Rubriken är hård med sanningsenlig. Miljöpartiets starkaste fäste är på Södermalm i Stockholm. Kärnväljaren är en kvinna, akademiker och välavlönad.

Livet på Södermalm är behagligt med vinbarer och tapasställen på promenadavstånd från bostaden. Riksdagsgruppen har 16 ledamöter, varav en ledamot vald i Uppsala län. Norr om Uppsala har partiet ingen representation i Riksdagen. Peps Persson sjunger om ”Livet på landet”, det är väl så Miljöpartiet blir uppdaterade.

Här är kunskapen noll, om den vardag som de flesta svenskar lever i. Ta sig till och från arbeten och sociala aktiviteter, när allmänna kommunikationer inte är lika bekväma som Stockholms lokaltrafik.

Miljöpartiet vill stoppa det kommunala vetot. Miljöpartiet vill köra över det kommunala självbestämmandet. Sveriges slätter och havsvikar ska bebyggas av den kraftigt subventionerade vindkraften. Det lär inte bli vindkraftverk på Mosebacke torg eller längs Hornsgatan på söder.

”Peps Persson sjunger om ”Livet på landet”, det är väl så Miljöpartiet blir uppdaterade.”

Det är alldeles för mycket plast och skräp i haven. Det är sant, men lösningen är inte att lilla Sverige beskattar affärernas plastpåsar utom all rim och reson.

Miljöpartiet lät initiera en utredning om ett pantsystem på uttjänta mobiltelefoner. Utredaren avslog tanken på ett system med pant. Varefter ansvarig minister från Elitpartiet surnade till och ville köra över en seriös granskning av frågan.

Laddstolpar kom upp i en utfrågning med en ledande miljöpartist. När televisionens intervjuare tog upp frågan om komplexiteten med fastighetsägare och bristen på centrala garageplatser i storstäderna. Blev svaret, ”tala med fastighetsägarna, så monterar dom laddstolpar längs trottoarerna”.

I södra Sverige kostar elektriciteten mer än i övriga landet. Dessutom gör Miljöpartiet allt för att försämra välfärden med att stänga fungerande kärnkraft. Miljöpartiets politik i energifrågan är lika med ”God dag Yxskaft”. I södra Sverige lider vi av Miljöpartiets energipolitik. Antingen får vi frysa i vinter eller importera dansk kolkraftenergi.

Runt om i landet vill kommunerna ge möjlighet att bygga bostäder i anslutning till hav och sjö. I storstaden sitter centralt placerade miljöpartister och saboterar kommunernas ansträngningar att skapa attraktiva bostadsområden.

Strandskyddet åberopas, men vi pratar inte om Norr Mälarstrand eller Liljeholmen. Vi pratar om möjligheten att ge kommunerna möjlighet att expandera.

Tänk att miljöpartister i Stockholm kan allt om jakt och vargar. I alla fall i teorin. Tänk vad skönt att veta för jaktlag, som har gått i arv i generationer, att dom kan åberopa denna ”sakkunskap”. Boende på Södermalm vet att det finns vargar. Dom har varit på Skansen och dom har hört Ulf Lundell sjunga om dom.

Rör inte skogen säger Miljöpartiet, trots att tillväxten i den svenska skogen är större än uttaget. Samtidigt har Miljöpartiet inga större problem med att kalkbrytningen upphör på Gotland. Hur ska man då lösa frågan om byggnation?

Det är inga problem, Miljöpartiets politik bygger på luftslott. Då behövs varken cement eller virke.

Landets inrikes nav, den viktiga flygplatsen Bromma är en nagel i ögat på partiet. Att flygplatsen är viktig för resenärer till Stockholm är ointressant för miljöpartisterna, dom är ju redan på plats i Stockholm!

Samtidigt vill inte partiet, att Arlanda ska expandera. Genierna i partiet har sett, att resandet med flyg har gått ner kraftigt dom senaste 18 månaderna. Är det ingen i Miljöpartiet som förstår samband mellan minskat flyg och Covid-19?

Det nya skatteförslaget för bensin –och dieselbilar kommer att slå hårt mot Volvo. För ett parti som inte förstår att verkstadsindustrin är viktig för välfärden, är detta inget problem.

Miljöpartiet är känt för tårtkalas. När Miljöpartiet åker ur Riksdagen vid valet 2022, så kommer jag att ställa till ett stort tårtkalas för att fira detta.

Bo Silverbern (M), Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.