Annons

Minns Hiroshima 1945 – förbjud alla kärnvapen

Elin Wägner myntade begreppet ”Fred på jorden och fred med jorden”.
Hiroshimadagen • Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Minnesplatsen för offren för kärnvapenbomben över Hiroshima 1945.
Minnesplatsen för offren för kärnvapenbomben över Hiroshima 1945.Foto: Eugene Hoshiko

Hoten mot mänskligheten är många. Krig och katastrofer, närmast oss nu i Ukraina. Klimathotet är överhängande. Dock finns ett hot mot planeten och mänskligheten som är omedelbart och extremt skrämmande: kärnvapenhotet. Skulle kärnvapen användas i konflikter skulle hundratusentals människor dö och skadas omedelbart, men också under lång tid framöver.

1945, för 77 år sedan idag den 6 augusti, detonerade en atombomb över den japanska staden Hiroshima. Över 100 000 människor dog omedelbart och många fler fick livslånga skador och sjukdomar till följd av bomben och av radioaktiv strålning som ger cancer med mera.

Annons

Idag den 6 augusti minns vi offren för den första atombomben och kämpar för att aldrig någonsin ska fler kärnvapen användas på vår planet. Denna kamp är särskilt viktig idag då flera länder förfogar över moderna kärnvapen med förödande verkan om de kommer till användning. Rysslands president Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina och hans hot om kärnvapenanvändning gör kampen mot atomvapen än mer angelägen.

2017 beslutade FN:s generalförsamling om ett kärnvapenförbud. 122 länder i världen fattade detta beslut och idag har ett stort antal länder skrivit under förbudet, dock inte Sverige, trots att många organisationer och människor i vårt land krävt detta. Vår ansökan om NATO-anslutning gör att ett undertecknande nu känns avlägset.

”FN-föreningen i Kristianstad var en av de drivande föreningarna bakom beslutet.”

I juni hölls i Österrike, ett av de många länder som skrivit under FN:s kärnvapenförbud, en stor konferens med alla de länder som gjort som Österrike. De svenska representanter från civilsamhället som deltog på konferensen var pessimistiska kring utvecklingen kring kärnvapen, samtidigt som det finns hopp om att kärnvapenmakterna ska besinna sig inför hotet mot mänskligheten.

Det så kallade icke-spridningsavtalet, NPT, trädde i kraft 1970. Sedan dess har kärnvapenstaterna lovat att förhandla om att avveckla sina arsenaler. Just nu i New York samlas NPT:s 191 statsparter, däribland Sverige, för att under en knapp månad delta i NPT:s tionde översynskonferens. Konferensen ska utvärdera hur stater lever upp till sina förpliktelser – inklusive nedrustning – och hur länderna samlat kan se till att överenskomna åtaganden genomförs. Vid konferensen kommer Sverige, enligt utrikesminister Ann Linde, att verka för framsteg inom NPT:s samtliga tre delar – nedrustning, icke-spridning och fredlig användning av kärnteknik.

Det är viktigt att utrikesminister Ann Linde bär med sig löftet från Margot Wallström att om inte NPT-konferensen i år leder till konkreta löften om nedrustning, så kan det bli aktuellt att Sverige ratificerar FNs kärnvapenförbud.

Svenska FN-förbundet beslutade vid sin kongress förra året att kärnvapenfrågan ska vara en av förbundets prioriterade frågor. FN-föreningen i Kristianstad var en av de drivande föreningarna bakom beslutet. Vi anser att Sverige som icke-kärnvapenstat med en lång historia av aktivt nedrustningsarbete, nu tar steget att ansluta sig till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

Kristianstads FN-förening genom

Jan Lindelöf, ordförande

Martin Bengtsson, vice ordförande

Bo Olsson, kassör

Annons
Annons
Annons
Annons