Annons

Minns tiden när vi inte behövde jaga minuter i hemtjänsten

Maja Ögren Anderssons krönika om hemvården den 31/1 är mycket tänkvärd.
Hemtjänst • Publicerad 13 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Idag jäktar hemtjänsten mellan de olika vårdtagarna för att hinna med. Förr fanns det tid för att göra det lilla extra.
Idag jäktar hemtjänsten mellan de olika vårdtagarna för att hinna med. Förr fanns det tid för att göra det lilla extra.Foto: Tommy Svensson

2007 fick hemvården i Vinslöv dessa fina rader från Astrid. Vi hjälpte hennes mamma.

När jag var liten lärde jag mig: ”Det går en ängel kring vårt hus. Hon bär på två förgyllda ljus. Hon bär en bok uti sin famn. Nu somnar vi i Jesu namn”.

Annons

Som alla andra barn funderade jag över hur hon klarade att bära alla dessa saker. Hade hon kanske fler armar än jag själv? Men, det viktigaste var, att jag kunde känna mig trygg i att veta, att ängeln fanns där.

När jag blev större visste jag att jag hade en alldeles egen skyddsängel, som hjälpte till att ta and om mig och bevara mig från allt ont, som skulle kunna hända.

När jag blev vuxen mötte jag helt vanliga människor, som jag verkligen kunde kalla änglar. Det var personalen i Hemtjänsten i Vinslöv som hjälpte och stöttade min mamma som började bli till åren och behövde både omsorg och ett vänligt ord. Jag vet att hon längtade efter deras besök, att hon var så nöjd när de varit hos henne, att hon gladde sig vid tanken att de skulle komma ännu fler gånger. De utförde var och en sitt arbete, sitt uppdrag, men de gjorde så väldigt mycket mer än det de var anställda för. Jag tänker så ofta på dem alla och vet att jag aldrig ska glömma hur de med sin medmänsklighet och kärleksfulla behandling gjorde min mammas sista år så glada och lyckliga.

Säkert har du också en ängel i din närhet. Kanske en ängel du glömt bort att tacka för det där som gjorde så gott. För det där som hade hjälpt din mamma eller pappa att få ett drägligare liv eller en positiv upplevelse. Det är inte för sent att ta kontakt med den där ängeln för att berätta och även tacka för att hon eller han var en ängel.

”Man måste se över arbetssituationen snarast. Snart vill ingen arbeta i vården.”

På den tiden behövde vi inte jaga minuter. Man hade oftast god tid hos vårdtagarna. man hann prata och göra det lilla extra, utan att känna stress.

Idag stressar personalen. Man kör för fort sägs det. Varför? Jo, tiden är alldeles för knapp mellan besöken.

Mången fin personal slutar, man orkar inte. Vårdtagarna märker stressen.

Man måste se över arbetssituationen snarast. Snart vill ingen arbeta i vården. Synd, för arbetet är berikande.

Var rädd om personalen, innan det är för sent. Ta efter Arjeplog, här minutplaneras inte hemvården.

Änglar som inte behövde vingar

Annons
Annons
Annons
Annons