GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minskad plastanvändning i miljön borde även gälla kommunala aktörer

Johanna Nylander synliggör frågan om mikroplast från olika källor i KB 26/2, ”Förbjud konstgräs i stället för smink”.
Publicerad 28 februari 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det har lagts hybridgräs på Kristianstad Fotbollsarena.
Det har lagts hybridgräs på Kristianstad Fotbollsarena.Foto: Lasse Ottosson

Jag har tidigare (den 5 december 2017) skrivit om dessa skadliga ämnen från konstgräsmattor och då ifrågasatte jag bland annat miljökvalitets-målet ”Giftfri miljö” och varför man uppenbart inte från någon nivå i Kristianstad tar hänsyn till detta mål när det gäller mikroplaster; citat från Johanna Nylanders artikel – ” En enda konstgräsplan kan släppa ut mellan 3-5 ton mikroplast om året och mikroplasten från konstgräsen passerar sällan genom något reningsverk”.

Jag ställer frågan ännu en gång till ansvariga beslutare och myndigheter i Kristianstads kommun och deras Nationella myndighets dialogpartners om varför man inte tar reda på ”utsläpps”-riskerna från konstgräset? Varför man inte beaktar dessa och andra hälsovådliga ämnen som direkt kan knytas till konstgräset när man ska anlägga ny spelplan eller ännu mer förvånande när man lägger gamla konsgräsplaner i våra barns skolmiljöer?

Har miljömyndigheter gjort en ingående värdering av riskerna med konstgräs för den nyanlagda konstgräsplanen på ”Arenaområdet” och övriga äldre konstgräsplaner? Varför gäller inte inriktningen att minska plastanvändningen och med den föroreningen av våra vatten och natur er stora kommunala aktörer?

Jag måste ställa mig frågan; varför man överhuvudtaget la en konstgräsplan på nya idrottsanläggning på norr vid ”Arenaområdet” ? Är det nonchalans mot naturen? Då vore det en stor skam! Är det undervärdering av oss som bor i Kristianstad och som vill se till att bo i en så giftfri natur som möjligt och bada i sjö och hav med någorlunda gott samvete när det gäller mikroplastutsläpp från konstplaner!

Eller är det så att det helt enkelt saknas någon som helst kunskap om mikroplaster i miljön i Kristianstads beslutsled!

Svar önskas till alla oss som bryr oss!

Kerstin Frodig

Kristianstadsbo