unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mirómuseum kan bli en livlina för stadskärnan

Kommundirektörer, utvecklingschefer, näringslivschefer och andra chefer verkar uppgivna att ta vara på möjligheterna. När andra orter har lyckats ta våra besökare behöver vi locka hit dem med nya attraktioner, skriver Göran Samuelsson, Kristianstad.
2014 visades Nils Trydings Joan Miró-samling i Tomelilla konsthall.
2014 visades Nils Trydings Joan Miró-samling i Tomelilla konsthall.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett gigantiskt steg i rätt riktning vore att öppna ett permanent Mirómuseum. Världens tredje efter Barcelona och Palma. Det har förutsättningar locka hundratusentals besökare på sikt med ett professionellt upplägg. Kristianstad och nordöstra Skåne skulle verkligen hamna på den kulturella kartan i gott sällskap med Wanås.

Nils Tryding har donerat sin världsunika Mirósamling med brevväxling och tillbehör till kommunen. En konstskatt. Kommunen tackar genom att låsa in donationen i kommunala förråd. Vid enstaka tillfällen lånas den ut för att andra städer ska kunna locka besökare. Något är allvarligt fel. Vi behöver besökarna hit och samlingen måste visas.

quote
Förutsättningarna är goda att vända trenden. Vi har fortfarande småstadskaraktär, kulturkvarter, bra parkeringsmöjligheter, fantastisk Tivolipark, unikt naturum och kanalsystem.

Investeringen är förhållandevis blygsam och kan enkelt räknas hem på kommunnivå. Samlingen är värd så mycket mer och ett bättre öde. Besökarna ger årliga omsättningstillskott som kan växa till kanske hundratals miljoner åt handel, restauranger, hotell och annat kring stadskärnan. Det gynnar kommunen och fastighetsägarna.

Förutsättningarna är goda att vända trenden. Vi har fortfarande småstadskaraktär, kulturkvarter, bra parkeringsmöjligheter, fantastisk Tivolipark, unikt naturum och kanalsystem. Ett permanent Mirómuseum kan bli ännu ett fantastiskt lockbete. Inte enkom kulturell höjdare för alla besökare och skolbarn utan också en livlina åt stadskärnan. Därför är ett permanent Mirómuseum inte en budgetfråga för konsthallen utan en strategisk fråga för kommunen och stadskärnans parter.

quote
De skäl som anges är att kommunen saknar resurser och kompetens för ett sådant projekt.

Kommunledningen har emellertid enkom betraktat det som en konsthallsfråga och har nu föreslagit till kommunstyrelsen att mitt medborgarförslag om Mirómuseum ska förkastas. De skäl som anges är att kommunen saknar resurser och kompetens för ett sådant projekt. Någon professionell analys och utredning har inte gjorts hur kompetens och resurser kan skapas. Kristianstad är en ganska stor kommun med miljardbudget och tusentals anställda. Resurser och kompetens till en vinnande investering måste alltid finnas men viljan och ledarskapet tycks saknas.

Vi vet att ABKs ledning och styrelse är positiva liksom Kristianstadsonen och kulturutskottets ordförande Nylander. Säkerligen delas den positiva inställningen av många andra ledande företag och profiler i kommunen och dessa måste kommunledningen engagera.

quote
Jag föreslår att kommunledningen får bakläxa av kommunstyrelsen och genast ombeds tillsätta en projektgrupp med mål att förverkliga ett permanent Mirómuseum

Förhoppningsvis besitter vår kommunstyrelse den klokskap som behövs för att förstå betydelsen av ett Mirómuseum.

Jag föreslår att kommunledningen får bakläxa av kommunstyrelsen och genast ombeds tillsätta en projektgrupp med mål att förverkliga ett permanent Mirómuseum till Kristianstads födelsedag 22 maj 2021. En extra bonus om donatorn, nu på sitt 91:a år, också kan delta i invigningen.

Göran Samuelsson

Kristianstad

Läs mer

Nils-Eric Sandberg: Keynes går igen

Gästkrönika

Nils-Eric Sandberg: Keynes går igen

105 miljarder – så mycket satsar regeringen för att hålla uppe efterfrågan i ekonomin. Att låna upp de pengarna blir inte svårt.

KFC säckade ihop – nu väntar en rysare: ”Kan gå hur som helst”

Sport

KFC säckade ihop – nu väntar en rysare: ”Kan gå hur som helst”

Släppte in tre mål på sju minuter.

Tempotorget står kvar – skulle rivits i våras

Kristianstad

Tempotorget står kvar – skulle rivits i våras

Brinova: Vi väntar på tillstånd – sen kan nedmonteringen starta.

Willands slog till direkt i premiären

Sport

Willands slog till direkt i premiären

Besegrade topptippad konkurrent.

Repris: Här ser du Kristianstad FC–Asarum igen

Tv

Repris: Här ser du Kristianstad FC–Asarum igen

Kristianstadsbladet sände live.

Rankning: Stor otrygghet bland Kristianstads företagare

Kristianstad

Rankning: Stor otrygghet bland Kristianstads företagare

Näringslivet påverkas av brottsligheten, enligt enkät.