Missbruk av det fina ordet fred!

Mellanöstern Artikeln publicerades

I förra veckan presenterades den så kallade fredsplanen för Mellanöstern med två leende politiker i fokus, USA:s president och Israels premiärminister, omgivna av finklädda människor som vore det ett galamingel. De två hade kommit överens om vad freden skulle innebära: klara fördelar för Israel, som USA ger rätten att annektera de illegala bosättningar som perforerar palestinska Västbanken, skriver Kerstin Dahlberg och Gunnar Neymark för Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad.

USA ger dessutom bort ett helt och odelat Jerusalem till Israel, också det i strid med FN-resolutioner och internationell rätt. Jordandalen är en annan fin gåva till Israel. Fred skulle alltså vara detsamma som att gynna en part i en konflikt. Den andra, som inte alls fått vara delaktig, får nöja sig med småsmulor. En provokation, som snarare riskerar att försämra möjligheterna till fred. Ett missbruk av detta fina ord. Salam, shalom, peace, PAX.

Denna plan avlägsnar Israel från fred anser den israeliska fredsorganisationen Peace Now. Vad palestinierna erbjuds är inte en egen stat utan ett permanent tillstånd av apartheid slår den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem fast. Hur stor och flott planens marknadsföring än är kan den inte sudda bort skamfläcken och dölja fakta.

...som att ge Stockholms innerstad till Finland och låta Sverige ha sin huvudstad någonstans bortom Skärholmen, bakom en åtta meter hög mur. Är det ett smart drag om man verkligen vill skapa fred?

Att erbjuda palestinierna en del av Jerusalem bortom Muren till huvudstad, området Abu Dis, är som att ge Stockholms innerstad till Finland och låta Sverige ha sin huvudstad någonstans bortom Skärholmen, bakom en åtta meter hög mur. Är det ett smart drag om man verkligen vill skapa fred?

Det talas mycket om att Israels säkerhet måste garanteras och det är fint. Men Palestinas säkerhet – vem värnar om den? Israel är, trots allt, en militär stormakt och även kärnvapenmakt, inte precis en bräcklig mygga. Statistiken över dödade personer på respektive sida under konflikten talar sitt tydliga språk. Det är inte israeler som är i flertal.

Även de israeliska bosättarna är missnöjda, trots löftet om annektering av de områden som de stulit från palestinierna.

Planen har kritiserats från olika håll. Även de israeliska bosättarna är missnöjda, trots löftet om annektering av de områden som de stulit från palestinierna. Bosättarna brukar låta sin vrede gå ut över palestinierna och det finns stor risk att de gör det även denna gång.

Kerstin Dahlberg

Gunnar Neymark

Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.