Missuppfattning kring medias uppgift

Debatt • Publicerad 3 juni 2014

Pär Palmgren har gjort en praktmiss i sin kritik mot Norra Skåne. I mejl till ansvarig utgivare skriver han att tidningen bör ta ansvar för att förmedla en ”positiv bild av Hässleholms kommun”.

Media har som uppgift att bevaka kommunen för medborgarnas räkning. Bevakningen ska varken vara positiv eller negativ, bevakningen ska vara objektiv.

Oavsett om Hässleholms politiker har rätt eller inte i sin kritik mot tidningens bevakning måste läsarna fråga sig om bevakningen är objektiv. Har den person eller organisation som bevakats fått lov att säga sitt om det som skrivs? Är sakuppgifterna korrekta? Detta är grundläggande för att medborgarna ska kunna lita på tidningen.

I den senaste tidens debatt och bevakning av ärendet är JK:s beslut det mest objektiva som skrivits. JK kritiserar politikerna för att deras kontakt med tidningsledningen kan leda till spekulationer. För min del är politikernas agerande förkastligt. En folkvald politiker ska inte lägga sig i hur en tidning skriver artiklar, lika lite som en tidning ska skildra sina artiklar i ”positiva” eller ”negativa” ordalag.

Lina Campbell
Christoffer Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.