”Mobbnings grogrund är oftast ekonomisk”

Replik till ChristerOlsson 10 januari
Debatt • Publicerad 14 januari 2014
”Uppfostran ligger ej på skolans lott,” skriver insändarskribenten.
”Uppfostran ligger ej på skolans lott,” skriver insändarskribenten.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

”Det är en absolut skyldighet att motverka mobbning” skriver Christer Olsson i egenskap av psykolog, kurator och författare.

Vid en första anblick ser det du skriver bra ut och klokt, men sen läser man det igen.

Du ger skolan ansvaret för all mobbning som förekommer bland ungdomar vilket i alla fall jag ser som direkt felaktigt. Skolan ska ge en bra utbildning som leder till jobb samt att man behandlar andra människor på ett önskvärt sätt. Uppfostran ligger dock ej på skolans lott. Snarare är det väl föräldrarna och samhället som har uppfostrat dina barn och skapat en bild om hur man behandlar varandra. Man kan se politik överallt i samhället om man tittar. Mobbnings grogrund är oftast ekonomisk. Alla föräldrar har inte råd att köpa ”rätt” kläder till sitt barn. Alla föräldrar har inte råd att köpa alla de där tekniska prylar du nämner i din inte helt genomtänkta insändare.

Ekonomin styr antingen vi vill det eller inte och enda sättet att motverka mobbning är att minska de ekonomiska klyftorna i samhället.

”Det är en absolut skyldighet att motverka mobbning” skriver du och jag håller med.

Jag motarbetar mobbning aktivt genom att rösta på rättvisa i riksdags-valet. Jag jobbar aktivt för att minska de ekonomiska klyftorna i samhället.

Jag röstar på Vänsterpartiet.

Mikael Hallqvist
Nicklas Martinsson (V)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.