GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderaternas ”arbetslinje” innebär att straffa redan utsatta människor

Replik till Ludvig Ceimertz (M) debattartikel ”Arbetslinjen måste åter göra entré” den 25 juli.
Bestraffning • Publicerad 3 augusti 2022 • Uppdaterad 3 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetslösa behöver utbildning, inte hot om lägre ersättning, menar debattören.
Arbetslösa behöver utbildning, inte hot om lägre ersättning, menar debattören.Foto: Jessica Gow/TT

Moderaternas ”arbetslinje” är att försämra för sjuka, arbetslösa och funktionshindrade. Försämringar i sjukersättning och A-kassa infördes av Alliansregeringen 2008 trots att flera tunga remissinstanser avrådde. Följderna av detta blev att arbetslösa och sjuka blev fattigare men också att arbetslösheten steg. För Moderaterna är arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring bidrag trots att detta är försäkringar som vi betalar in till när vi arbetar och som vi räknar med att vi ska kunna få ta del av om vi blir arbetslösa eller sjuka. Liksom när vi betalar försäkringspremie på vår bil eller vårt hus.

Regeringen Löfven och Regeringen Andersson har systematiskt försökt att återställa dessa rättigheter trots kraftigt motstånd från Moderaterna.

Nu vill Moderaterna med Ludvig Ceimertz i spetsen återigen försämra för dessa kategorier.

”Arbetslösa och sjuka blir knappast hjälpta av att bli fattigare och vad arbetslösa behöver är utbildning så att de kan kvalificera sig för de jobb som finns.”

I belysning av att statistik från SCB visar att antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag har sjunkit sedan 2014 då Regeringen Löfven tillträdde – trots att vi drabbats av en långvarig pandemi – så blir det svårförståeligt att Moderaterna ändå vill försämra för dessa kategorier.

Vidare förefaller det som om Ceimertz inte känner till att den som tjänar mindre än 193 200 kr per år, alltså 16 100 kr per månad, inte räknas som självförsörjande. I alla fall underlåter han att upplysa läsaren om detta. Det är alltså ett stort antal arbetare som jobbar och sliter med låga löner som räknas till denna skara som Moderaterna och Ceimits föraktfullt kallar bidragstagare. Varför inte uppvärdera deras löner i stället för att sänka ersättningen så att de kan leva ett drägligt liv? Varför vill Moderaterna alltid försämra för de sämst ställda?

Arbetslösa och sjuka blir knappast hjälpta av att bli fattigare och vad arbetslösa behöver är utbildning så att de kan kvalificera sig för de jobb som finns.

Moderaterna är inte ett parti som värnar sjuka, arbetslösa eller lågavlönade. Tänk på det när du röstar den 11 september!

Irene Ludvigsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.