MP stödjer renlärig borgerlig ideologi

Vi socialdemokrater fick de borgerliga att medge att det var av ideologiska orsaker som de ville ha en privat aktör på Amalia. Detta är i sig skrämmande! När ideologi blir viktigare än förnuft har man gått för långt. Det skriver Bo Kron (S), ledamot i omsorgsnämnden i Kristianstad.
Debatt • Publicerad 25 januari 2012

Torsdagen den 19/1 var en ödesdag för alla som har någon anknytning till vård- och omsorgsboendet Amalia i Kristianstad. Då skulle vi ledamöter i omsorgsnämnden avgöra om det även i fortsättningen skulle vara kommunen som skulle driva boendet eller om det skulle bli en privat aktör.

Vi socialdemokrater hade förberett oss noga för att försöka få den borgerliga majoriteten att inse att det bästa vore att kommunen fortsatte att driva boendet.

Våra argument var många. Ett viktigt argument var att de borgerliga inte brydde sig om vad de boende, anhöriga, personal med flera tyckte.

Det har kommit många reaktioner från Amalia. Samtliga tyckte att det fungerar väldigt bra och alla var nöjda. Varför då riva upp en sådan välfungerande organisation?

Dessutom visar det sig att det privata alternativet som de borgerliga tyckte var bäst har en lägre basbemanning, det vill säga att det finns mindre personal som kan ta hand om de boende. Detta rimmar mycket dåligt med den så kallade ut-och-gå-garantin som framför allt Folkpartiet vurmat för.

Ett ytterligare argument var den oro bland personalen på Amalia som denna eventuella upphandling medför. Om personalen väljer att stanna med en privat aktör har de samma anställningsvillkor som nu under ett år. Men vad händer sen?

Frågorna är många och oron är stor. Dessutom måste den nuvarande teamchefen lämna sitt jobb. Hon är mycket omtyckt bland personalen och detta är ett stort resursslöseri.

Nåväl, vi i den socialdemokratiska gruppen försökte verkligen få majoriteten att ändra sig, men förgäves. Vi fick dem i alla fall att medge att det var av ideologiska orsaker som de ville ha en privat aktör. Detta är i sig skrämmande! När ideologi blir viktigare än förnuft har man gått för långt.

Men det jag tyckte var mest beklämmande var att miljöpartisten Elsa Christersson valde att avstå när röstningen gick till votering. Trots att hon innerst inne tyckte att upphandlingen var fel kunde hon inte rösta mot sina kollegor i majoriteten.

Vi i Socialdemokraterna påtalade att hennes partiledare Gustav Fridolin (MP) hade talat sig varm för att det måste bli mer personal inom vård och omsorg när riksdagen hade partiledardebatt onsdagen den 18/1.

Min fråga till dig Elsa Christersson är, varför agerade du på detta sätt?

Elsa Christerssons agerande ledde till att det blev 8-8 vid voteringen. Detta ledde i sin tur till att det var omsorgsnämndens ordförande Bo Silverbern (M) som kunde avgöra till majoritetens fördel. Ansvaret för detta vilar till stor del på Elsa Christerssons ställningstagande.

Nu blir det Förenade Care AB som kommer att ta över driften på Amalia. Detta trots de massiva protester som kommit från de berörda på Amalia. Det är tydligen detta som de borgerliga och Miljöpartiet kallar valfrihet?

Så tolkar i alla fall inte vi i S ordet valfrihet.

INTERNAL INTERNAL
Bo Kron
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.