GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När ska det som lånats betalas tillbaka?

Någon gång på 1980-talet fick inte alla ut sina löner via bankerna på grund av strejk.
Kriser • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De pengar som har lånats ska väl betalas tillbaka?
De pengar som har lånats ska väl betalas tillbaka?Foto: Martina Holmberg / TT

Jag jobbade på den tiden som lantbrevbärare och hade PK-banken (Post- och kreditbanken) som leverantör och via Posten såg vi till att de drabbade fick sina löner.

Jag minns även att min kassa var minst tio gånger större än normalt och att en polispatrull övervakade postturen.

Det som gör mej undrande: De flesta bankerna behövde då utöka sitt behov av pengar och staten gick in med garantier, i PK-bankens fall 60 miljoner i lån! En hiskelig summa på den tiden.

Diskussionens vågor gick höga, bland annat skulle egentligen PK-bankens lånade pengar efterskänkas då det var av samma skrot och korn som staten.

”Det verkar vara som i det gamla tänkespråket ”att be för sin sjuka mor” eller rent tiggeri.”

Nu finns det fall på närmare tid. Många företag fick ”låna” stora belopp för att trygga tillverkningen när Covid-19 var som mest aktiv, för det var väl lån och de skall ju alltid betalas tillbaka?

Och just i dagarna, kan inte elbolagen med statliga Vattenfall i spetsen leverera el till ett pris som vissa storbolag kan acceptera eller överleva med.

Det verkar vara som i det gamla tänkespråket ”att be för sin sjuka mor” eller rent tiggeri.

Men i dagens läge är det mest hysch-hysch om bankernas enorma inkomster.

Johnny Karlsson i Emmaljunga

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.