Nätetik kan förebygga vår tids samhällstroll

Debatt ,
Jörgen Lundälv efterlyser förebyggande arbete mot kränkningar på nätet.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Jörgen Lundälv efterlyser förebyggande arbete mot kränkningar på nätet.

Näthat/ Det behövs ett förebyggande arbete mot kränkningar och näthat. Många tycks tro att det är fritt fram och skriva vad som helst, skriver Jörgen Lundälv.

Det finns studenter såväl som personal i den högre utbildningen som kränker varandra i de sociala medierna. Också inom sjukvården, socialtjänsten, skolan och flera andra områden har yrkesföreträdare fortsatt att kränka varandra på bloggar och twitter. Det behövs nu ett rejält förebyggande arbete mot kränkningar och näthat. Respekten måste införlivas i de nya medierna för att det goda samtalet ska kunna äga rum. Därför borde all högskoleutbildning införa mediehantering och etik på schemat.

I samhället har ett nytt fenomen uppmärksammats; kränkningar och näthat på Internet. Det är i de sociala medierna som det fula språket, kränkningarna, näthatet och även beteenden som påminner om stalkningsbrott äger rum. I höga hastigheter sprider vår tids samhällstroll (oetiska bloggare) oro.

Många tycks tro att det är fritt fram och skriva vad som helst, oigenomtänkt och samtidigt publicera texterna tillsammans med bilder. Det synes vara så att alla vill vara publicister och följa sin egenetik och att texter skrivs oigenomtänkta för att håna, kränka och skada sina medmänniskor. Få tycks inse vilka skador och konsekvenser som dessa kränkningar får för de som drabbats av dem. Vem ska ta hand om de som drabbats efter alla kränkningar på nätet?

    I press, radio och tv har journalister under senare tid granskat kränkningar i sociala medier. Sådana granskningar är alltid bra. Kränkningarna och näthatet kommer nämligen aldrig upphöra av sig självt. Det behövs därför en ny utbildning i de här frågorna.

    Som forskare menar jag att all högskoleutbildning i Sverige måste införa mediehantering i sociala medier och nätetik för studenter som börjar den högre utbildningen. Jag blev förvånad i min granskning när jag fann att välutbildade läkare, sjuksköterskor, socialarbetare, poliser, lärare och präster använde de nya medierna i tjänsten på ett otillbörligt och kränkande sätt. I boken ”Blogga tryggt. Nya medier i tjänsten” har jag försökt att beskriva vad som händer när egenetiken tar överhanden och en yrkesverksam person börjar blogga eller twittra efter eget gottfinnande. Säkerligen är det lätt för många att bli förblindade och farblinda för de nya medierna.

    Vem som helst kan ju börja blogga under arbetstid och publicera inlägg och fotografier som står helt och hållet i strid med den anställdes kritikrätt. Det behövs med andra ord mer kunskap om hur sociala medier ska hanteras och vilka etiska krav som finns. För att professionsetiken ska kunna utvecklas är det också viktigt att yrkes- och professionsförbunden följer med i utvecklingen. Det finns inget som idag talar för att hastigheten i de sociala medierna minskar. Den högre utbildningen vid högskolor och universitet gå i fronten och bygga upp en god utbildning.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.