GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Naturen kan dränka våra drömmar när som helst

Annie Lööf och Centern vill ändra i strandskyddslagen. Det luktar lite valfläsk om det. För verkligheten är att naturen inte tar hänsyn till vår vilja att bo nära vatten.
Översvämningsrisk • Publicerad 23 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I översvämningarna 2002 var vattenståndet i Finjasjön 2,8 meter över det normala. Stora områden översvämmades. Då hade kommunen planerat bebyggelse vid Almaåns utflöde, men sedan var det kört.
I översvämningarna 2002 var vattenståndet i Finjasjön 2,8 meter över det normala. Stora områden översvämmades. Då hade kommunen planerat bebyggelse vid Almaåns utflöde, men sedan var det kört.
Foto: Kb/arkiv

Annie Lööf och Centern vill ändra i strandskyddslagen enligt. följande: ”Avskaffa det generella strandskyddet. Ändra i strandskyddslagen så att det går att bygga i områden med gles bebyggelse. Trygga allmänhetens tillgång till stränder och bevara goda livsvillkor för människor och djur. Makten över strandskyddet behöver ligga närmare människornas vardag i kommunerna”.

Vackert skrivet, men "några hundar är begravda " som det heter. Och dåligt tajmat med tanke på vad som har hänt i Tyskland, Belgien och Kina. Hur är normerna för gles bebyggelse till exempel? Och att makten över strandskyddet bör ligga hos kommunerna blir faktiskt fel.

Ett exempel: I översvämningarna 2002 var vattenståndet i Finjasjön 2,8 meter över det normala. Stora områden översvämmades. Då hade kommunen planerat bebyggelse vid Almåns utflöde i Finjasjön. För som det hette. inflyttade kapitalstarka personer.

Men området hamnade under ett par meter vatten och sedan var det kört.

”Markägare runt i landet som äger mark vid sjöar åar och hav börjar tänka att göra sig en hacka på att sälja mark till stockholmare, göteborgare, Kristianstadsbor med flera, som kan tänka sig en sjötomt.”

Samma år hade vi även här i Kristianstad stora översvämningar som hotade att bryta igenom skyddsvallarna. Dessa förstärktes med en fruktansvärd massa stenkross och det lyckades.

Är man landets lägst belägna stad så gäller det att hålla koll på vallar och andra skydd mot vattnet. Och ute vid kusten tuggar havet i sig mer och mer av stranden. Trots detta vill folk ändå bygga nästan ute i vattnet.

Arvika hade år 2000 tre meter över normalvattenståndet med stora skador som följd. 1977 var vatten ståndet 2,5 meter över det normala i Arboga. 5 000 hektar stod under vatten.

Vetenskapen varnar för att det varma vädret vi har fått tack vare jordens uppvärmning kommer att skapa mycket mer onormalt väder med större regnmängder. Centerns utspel är lite valfläsk också.

Markägare runt i landet som äger mark vid sjöar åar och hav börjar tänka sig att göra sig en hacka på att sälja mark till stockholmare, göteborgare, Kristianstadsbor med flera, som kan tänka sig en sjötomt.

Men naturen tar inte hänsyn till vår vilja att bo nära vatten. Den kan dränka våra drömmar när som helst.

Kay Lönnqvist

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.