Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nej, det är inte riskfritt att krama sina barnbarn

Folkhälsomyndigheten hävdar att det inte är farligt att träffa personer som är symptomfria efter att ha man fått vaccin. Detta kan att få allvarliga konsekvenser.
Enligt en engelsk studie, omfattande alla 70-åringar och äldre, var skyddseffekten fyra veckor efter den första vaccindosen 60 procent.
Enligt en engelsk studie, omfattande alla 70-åringar och äldre, var skyddseffekten fyra veckor efter den första vaccindosen 60 procent.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nyligen ändrade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationerna för dem som fått minst en vaccindos. Tre veckor efter det att man första spruta kan man nu krama barn och barnbarn om de är symptomfria.

Bland alla över 70 som hållit sig mer eller mindre isolerade i över ett år gick det inte att ta miste på glädjen, och media skrev om lyckliga mor-och farföräldrar som satte kryss i almanackan för den dag då de äntligen skulle få krama barnbarnen igen.

Men att följa Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer riskerar att få ödesdigra följder, inte bara för den enskilde utan också för smittspridningen i samhället.

Enligt en engelsk studie, omfattande alla 70-åringar och äldre, var skyddseffekten fyra veckor efter den första vaccindosen 60 procent mot att insjukna i covid-19 och 80 procent mot att bli så sjuk att det krävde sjukhusvård. Skyddet mot att avlida i covid-19 var 85 procent.

Men skyddseffekten är inte hela sanningen. Den absoluta risken att bli smittad är beroende på graden av samhällssmitta, som för tillfället är mycket hög i Sverige.

"Folkhälsomyndigheten gör precis tvärtom, lättar på restriktionerna och detta redan efter en vaccinationsdos. Det är ett vågspel, och konsekvenserna kan bli katastrofala."

Folkhälsomyndigheten hävdar att det inte är farligt att träffa personer som är symptomfria, vilket riskerar att få speciellt allvarliga konsekvenser när det gäller att krama barnbarn, eftersom barn med bekräftad covid-19 är asymptomatiska i betydligt större utsträckning än andra åldersgrupper, enligt en nyligen publicerad metastudie i cirka 25 procent av fallen.

Och smittspridningen bland barn och unga är hög.

Kanske tycker någon att det inte är så farligt att bli smittad om man bara blir lindrigt sjuk, men det handlar inte bara om risken att smittas utan också om risken att smitta andra. Vaccinerade personer utsöndrar virus i mindre utsträckning än ovaccinerade men detta innebär inte att de inte smittar, även om det är oklart i vilken utsträckning det sker.

Vaccineringen har de senaste veckorna glädjande nog tagit ordentlig fart i Sverige och det finns enligt Folkhälsomyndighetens uppdatering 28 april cirka 1,6 miljoner människor som bara har fått sin första dos.

Närmare en miljon är över 70 år och många är mor – eller farföräldrar, som nu förledes nu som nu förledes att tro att det är ofarligt att krama barnbarnen.

Det är det inte.

Den minskade risken att bli svårt sjuk eller avlida i covid-19 som rapporterats efter en vaccindos, gäller under förutsättning att man inte ändrar sitt beteende och riskerar att förbytas i en ökad risk för den som tidigare hållit sig isolerad men nu börjar krama barnbarnen.

Det finns en oro för att en övertro på vaccinet ska leda till att människor slappnar av och börjar bete sig oförsiktigt och i vår omvärld betonar myndigheterna vikten av att man ska fortsätta att följa restriktionerna även efter full vaccinering.

Men Folkhälsomyndigheten gör precis tvärtom, lättar på restriktionerna och detta redan efter en vaccinationsdos. Det är ett vågspel, och konsekvenserna kan bli katastrofala.

Vi är många som har längtat efter att krama barnbarnen i över ett år, och vi måste hålla ut tills vi är fullt vaccinerade och tills smittan gått ner till en bråkdel av vad den är idag, inte bara för vår egen skull utan också för att inte riskera att vaccineringen, som är avgörande i kampen mot pandemin, får rakt motsatt effekt.

Annika Dejmek, professor emerita i patologi, Lunds universitet och pensionerad överläkare, SUS Malmö

Källor:

https://doi.org/10.1101/2021.03.01.21252652

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32691881/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/presstraff-1

https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid-19-pfizer-vaccine-may-reduce-transmission

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/statistik-over-registrerade-vaccinationer-covid-19/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/bekraftade-fall-i-sverige/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/information-for-dig-om-vaccinationen/efter-vaccinationen--fortsatt-folja-de-allmanna-raden/

Läs mer